MENU

“Wij dragen bij aan het fysieke, mentale én sociale welzijn.”

Four Leaves

Oosterse wijsheid met een Westerse mentaliteit combineren. Dat was het perfecte uitgangspunt voor Shiran Gort-Jankie om Four Leaves te beginnen. Shiran werd begin jaren ’80 geboren in een weeshuis in Sri Lanka en kort daarna geadopteerd door een Nederlandse moeder en Indonesisch-Nederlandse vader. In 2018 begon Shiran zich af te vragen wat hij nou echt wilde doen met zijn leven. Niet lang daarna werd Four Leaves geboren, een stijlvol merk voor duurzaam beddengoed en handdoeken. Maar daar blijft het niet bij, want voor elke set beddengoed die je koopt, wordt een slaapzak gedoneerd aan een kindertehuis in Sri Lanka. Shiran vertelt ons het mooie verhaal achter Four Leaves.

 

Wat inspireerde jou om Four Leaves te beginnen?

Dat was een gevoel dat er nog iets meer zou moeten zijn. Meer dan wat ik op dat moment deed. Ik vloog de wereld over voor Scotch & Soda – een mooi bedrijf met een hele toffe functie, maar ergens voelde ik dat ik mezelf hier niet zou gaan vinden. Dus in 2018 besloot ik daar te gaan stoppen – zonder concreet plan. 3 dagen nadat ik had besloten mijn leven een ander doel te geven, zat ik op een vrijdagavond naar de vlag van Sri Lanka te kijken. Ik zag de leeuw uiteraard staan, maar wat mij vooral opviel waren de vier puntjes eromheen. Dit bleken vier blaadjes te zijn van de Bodhiboom, die symbool staan voor de vier geboden van het boeddhisme. Toen ik erachter kwam wat deze geboden waren, wist ik dat dit ook de vier kernwaarden zouden worden van mijn toekomstige bedrijf. Wat mij ook opviel aan de vlag, was dat als je de leeuw weg zou halen, het erg leek op een kussen. Als je daar op zou liggen, tussen die vier blaadjes, dan zou je wel heel zen wakker worden! Die nacht kwam alles samen. Ik kende nog een goede Sri Lankaanse architect die mij erg inspireerde, waardoor ik wist wat mijn look & feel zou moeten worden. Ook wist ik dat ik iets terug wilde geven aan weeshuizen in Sri Lanka. Rond 4 uur ‘s nachts was ik er helemaal uit, en maakte mijn vrouw wakker met mijn nieuwe idee – ‘Ik ga een beddengoed merk beginnen!’.

 

 

De blaadjes staan symbool voor de 4 geboden van het boeddhisme en dus ook de 4 kernwaarden van Four Leaves. Wat zijn die 4 kernwaarden?

De vier geboden zijn Loving Kindness, Compassion, Sympathetic Joy en Equanimity.  Deze heb ik vertaald naar de kernwaarden van mijn bedrijf. Loving Kindness heb ik vertaald naar Excel with Friends. Ik wil in dit bedrijf werken met mensen die ik ook graag thuis uit zou willen nodigen. Dit geldt voor mensen die bij Four Leaves werken, maar ook voor mensen met wie wij samenwerken, bijvoorbeeld de fabrikanten. Compassion was voor mij meteen duidelijk – dat was het teruggeven aan weeshuizen in Sri Lanka. Deze heb ik dan ook vertaald naar Empowered Children. Sympathetic Joy is Respect our Globe geworden. De aarde is waar we allemaal op leven en waar we het uiteindelijk allemaal mee moeten doen, dus daar komt onze duurzaamheidsaanpak vandaan. En tot slot Equaniminity, waar alles samen komt, dat heb ik vertaald naar Care about Products. Bij ons komt alles in het product samen – het  duurzaamheidsaspect, de vier blaadjes, en het teruggeven.

 

 

Four Leaves wil bijdragen aan het fysieke, mentale en sociale welzijn.
Hoe doen jullie dat precies?

Goed beddengoed bevordert je slaap, wat bedraagt aan een goede fysieke gezondheid. Mentaal zal je je goed voelen omdat, als je in bed ligt, je weet dat het beddengoed zo duurzaam mogelijk geproduceerd is. En wat betreft het sociale welzijn – het voelt natuurlijk fijn als je weet dat iemand anders, in dit geval een kind in Sri Lanka, ook goed kan slapen en douchen doordat hij of zij een fijne slaapzak en handdoek heeft.

 

 

Wat zijn je ambities?

Ik heb uiteindelijk 3 ambities. Op dit moment gaat het heel erg om doneren, wat natuurlijk ook erg belangrijk is. Maar wat ik vooral wil is dat mensen gewoon heel fijn slapen en douchen, en dat de producten je leven hier dus ook echt verbeteren. Dat het duurzaam is vind ik eigenlijk niet meer dan normaal. Ook het teruggeven hoort erbij en is uiteindelijk iets extra’s dat wij bieden. Maar ik wil dat mensen Four Leaves kopen omdat ze echt heel gelukkig worden van onze producten, en zich er heel fijn bij voelen. Terugkomend op mijn ambities – als eerste wil ik dat het merk zelf echt belangrijk wordt en dat anderen Four Leaves ook kunnen dragen, waarbij het dus minder om mij draait. Als tweede ambitie heb ik dat we van een beddengoed- en handdoekenmerk naar een lifestyle merk gaan. We hebben ons assortiment al wat uitgebreid met geurkaarsen en een schaakspel, en dat spreekt mensen aan. Als derde ambitie heb ik dat we Sri Lanka ontgroeien qua donaties en dat we kinderen in meerdere landen kunnen helpen. Dan heb ik het over donaties van slaapzakjes, handdoeken of andere dingen waar hun levensstandaard door verbetert.

 

 

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

We worden serieus genomen in de markt, als ondernemer ben ik daar heel trots op. Maar ook dat zoveel leuke mensen zich aan Four Leaves willen verbinden. Zowel de mensen die voor en met ons werken als mensen die ons willen promoten. En dat we al voor 13 weeshuizen iets hebben mogen betekenen, dat is natuurlijk geweldig.

www.four-leaves.com

 

Shared by Your Souldier
Pics Four Leaves & Shiran Gort – Jankie
Juni 2021

 

CLOSE