MENU

“We zouden allang een betere wereld hebben als jongeren in de lead zouden zijn.”

 

Nadat Dennis Karpes in 2000 een verlichtingsmoment ervaart, weet hij wat hem te doen staat in zijn leven: hij wil impact maken. En niet zonder succes, want al snel wordt zijn idee Dance4life een feit – een inhoudelijk scholierenprogramma waar tieners zich wereldwijd in kunnen zetten voor hiv en aids. Doormiddel van kunstwerken, raps of andere vormen van fundraising wordt er geld ingezameld met als beloning waanzinnige dance events. Daar blijft het echter niet bij, want tien jaar later komt ook Justdiggit tot stand. Een non profit organisatie die droog land weer groen maakt om Afrikaanse boeren te inspireren en activeren te vergroenen. Dennis is momenteel bezig met zijn nieuwe project Imaginal Cells – hiermee wil hij miljoenen jongeren wereldwijd inspireren om bewuste changemakers te worden vanuit het hart. In deze video neemt Dennis ons mee in de wereld van (transcendente) meditatie en hoe naar binnen keren het leven van miljoenen jongeren positief kan veranderen.

Eerder deelde Dennis zijn visie op een bewust leven met ons, dat mooie interview lees je hieronder.

 

Wat houdt een bewust leven in voor jou?

De eerste keer dat ik mezelf heb afgevraagd wat mijn doel is dit leven kwam pas op mijn 24e. Daarvoor leefde ik meer op de automatische piloot, ging naar school maar deed dat puur omdat het ‘moest’. Overigens heb ik een onwijs leuke tijd gehad en uiteindelijk ook de HEAO afgerond, maar wat ik daarmee wilde doen – ik had geen flauw idee. Totdat ik op mijn 24e een tussenjaar nam en naar Zuid Afrika vertrok. Dat veranderde mijn leven. Ik realiseerde me dat ik helemaal niets wilde doen met alles wat ik had geleerd op de HEAO ! Ik wilde mijn hart volgen en toen ben ik gaan denken wat die dromen dan waren. Dat is wel een moment geweest dat ik meer bewust na ben gaan denken over wie ik wilde zijn, en wat ik wilde doen. Iets met kleding en de sportwereld leek me leuk. Terug in Nederland kreeg ik een baan in de sportwereld op marketinggebied, en al snel kwam ik bij een grote corporate terecht als ‘de’ marketing man. Binnen een jaar besefte ik me dat ik helemaal niet voor een corporate wilde werken – verschrikkelijk! Teveel hiërarchie, teveel focus op winst, te weinig vrijheid – niets voor mij. Ik werd me ervan bewust dat geld mij ook totaal niet interesseerde en dat verbaasde mijzelf denk ik nog het meest – hoezo wilde ik niet gewoon lekker veel geld verdienen? Het voelde voor mij alsof ik werd aangestuurd om niet voor het geld te gaan. Het bracht me overigens wel op mooie ideeën want niet lang daarna stond ik aan de wieg van het eerste coole ecologisch jeansmerk ter wereld, Kuyichi. 

En toen, in juni 2000, kwam mijn grote bewustzijn ervaring – ik realiseerde me dat ik hier op aarde ben om impact te maken. Die ervaring was zo indringend dat het mijn leven voorgoed heeft veranderd. Ik wilde alles dat ik in mij had geven om iets goeds te doen. En geloof me, ik ben echt niet heilig, maar dat diepe gevoel was er gewoon. Op dat moment kwam het idee van Dance4life naar boven, een idee waar ik in mijn hoofd eigenlijk al 1,5 jaar mee bezig was. Het was zo duidelijk, binnen een paar uur heb ik alles op papier gezet. Maar om goed uit te kunnen leggen hoe dat allemaal zo naar boven kwam moet ik even kort toelichten wat mij al vanaf jongs af aan bezighoudt.

Toen mijn moeder van mij zwanger was rolde ze dagelijks op haar bed van links naar rechts op haar zij – heel meditatief. Toen ik geboren werd is zij ermee gestopt, maar ik ben er zelf mee doorgegaan en doe het inmiddels al 52 jaar. Terwijl ik dit bijna dagelijks deed, ben ik door de jaren heen mijn eigen fantasie wereld gaan creëren – een kosmisch cadeau dat ik tot mij heb gekregen. Uit die sessies die ik deed fantaseerde ik dat ik iets heel groots ging doen, iets dat de wereld zou verbeteren, iets verbonden aan Afrika. Ik dacht groots, vol zelfvertrouwen en durfde zelfs namen als Bono en Desmond Tutu te noemen, die ik uiteindelijk ook allebei heb ontmoet en waarmee ik heb samengewerkt. In die tijd kwam ook het boek The Secret uit – en alles wat daarin stond klopt met wat er met mij gebeurde – het zo sterk kunnen visualiseren van iets bleek onderdeel van mijn natuurlijke gedrag. En dus toen het idee eenmaal op papier stond was ik ervan overtuigd dat alles ook echt ging gebeuren, met Dance4Life als resultaat.

Tijdens dit verlichtingsmoment voelde ik zo’n natural high – ik wist dat dit niet een eenmalig iets zou zijn, maar dat ik impact wilde blijven maken voor de rest van mijn leven. Met vallen en opstaan doe ik dat nu al zo’n 20 jaar. Ik kan een ongelooflijk helder beeld hebben en precies voor me zien hoe het moet zijn. Dit samen op te pakken met de juiste mensen die het uitvoeren – dat is geweldig. In die tijd heb ik ook een bijzondere ontmoeting gehad met een beroemde astroloog, Peter Delahaye. Bizar wat hij mij wist te vertellen nadat hij de stand van mijn sterren een paar weken had bestudeerd. Hij vertelde mij wat ik eigenlijk al wist – dat ik hier op aarde ben om mijn visualisaties tot leven te brengen om deze vervolgens uit te besteden. Het spirituele mogen mee maken terwijl ik eigenlijk gewoon een nuchtere jongen ben: dat is te gek.

Op mijn 31e ben ik op mijn bewuste pad terecht gekomen. Ik hoop jongeren op hogescholen en universiteiten te laten inzien dat zij ook een pad hebben en dat als ze dat pad vinden, ze een heel leuk leven tegemoet gaan.  Ik wil laten zien dat ik ook onzeker was en het allemaal niet zo goed wist. Maar door de kracht van meditatie te laten zien en om jongeren handvatten te geven hoop ik ze te begeleiden richting hun eigen pad.

 

 

Hoe leef jij een bewust leven als het om body, mind & soul gaat?

Al sinds mijn 9e sta ik als windsurfer op het water. Het gevoel van vrijheid blijheid in combinatie met het meditatieve gevoel dat surfen mij geeft is onbeschrijfelijk. Daarna ben ik ook gaan kite- en golfsurfen. Het uren op het water zijn in combinatie met alle natuurelementen – dat zou iedereen moeten doen! Een sport kunnen beoefenen die op natuurkracht gaat – in dit geval met golf en wind – dat heeft mijn leven bepaald. Want toen ik voor het eerst in Zuid Afrika was op mijn 24e, wist ik dat ik dat gevoel vast wilde houden en iets moest bedenken om daar heel vaak terug te kunnen komen. Een paar jaar laten was Dance4life een feit. Sporten en plezier hebben – daar wordt een mens gewoon vrolijk van.

Later in mijn leven kwam ik in contact met transcendente meditatie* – een effectieve vorm van meditatie die je naar je diepste bewustzijn brengt. Als je dat echt een keer goed ervaart dan weet je niet wat je mee maakt. Sinds een jaar ervaart mijn dochter van 17 hoeveel profijt ze ervan heeft. Ze is veel zekerder van zichzelf en minder zoekend – dingen gaan meer vanzelf omdat ze bij zichzelf is gekomen.

 

 

Hoe leef jij een bewust leven als het om de planeet gaat?

Ik doe mijn best met landschapsherstel met Justdiggit. Thuis scheiden we afval en in ons strandhuis gaat alles op zonne energie. Ook rijd ik sinds kort in een elektrische auto – met veel dank aan Mercedes Benz die mij hebben uitgekozen als Brand Ambassador om in hun nieuwe 100% elektrische SUV EQC te rijden. Elektrisch rijden blijft een geweldige uitvinding maar nog lang niet alle landen zijn daar klaar voor. In Kaapstad viel de elektriciteit gisteren meerdere keren uit. Jan Rotmans zegt het mooi: “We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk.” Het gaat lang duren voordat wij die duurzame wereld hebben gecreëerd. Het hoopgevende is dat het besef er is.

 

 

Wie of wat is voor jou altijd een grote inspiratiebron geweest?

Muziek is magisch. Het is niet normaal wat muziek met je kan doen. Als ik op bed lig met goede muziek op dan ben ik niet op deze wereld maar dan zit de wereld in mij. Ik ben gek op elektronische geluiden – dat blijft me pakken. Muziek gaat rechtstreeks naar je ziel. Ik krijg er een bepaalde energie van dat voelt alsof ik natural high ben. Muziek is misschien wel de hoogste kunstvorm die er is. Ik heb de Roxy in Amsterdam mogen meemaken en dat was fenomenaal. Geen andere club kwam in de buurt van de Roxy. Ik heb daar de houserevolutie ervaren – daar ben ik zó dankbaar voor.

 

 

Maar ook mensen blijven mij inspireren. Mohamed Ali, Bono, Mandela, Desmond Tutu en Sadhguru. Mohamed Ali was geen makkelijke man, maar heeft de wereld op zoveel fronten een goede ingave gegeven en dat laat zien dat niemand perfect kan zijn. Mandela heb ik gelukkig nog mee mogen maken tijdens een concert dat voor hem was georganiseerd in Kaapstad in 2002. Bono heeft ook altijd zijn stem laten gelden voor een betere wereld. Ik heb meerdere concerten van hem mee mogen maken, waar hele mooie boodschappen in zaten. Tijdens een TED event in Afrika heb ik hem een keer persoonlijk mogen bedanken voor zijn inzet voor Dance4life, het bleek een hele geestige man. Desmond Tutu is voor mij en voor velen een levende legende. Hij is beschermheer van Justdiggit en hij is ook lang betrokken geweest bij Dance4life, dus we werken al ruim 20 jaar samen. Het blijft zo’n eer dat ik met diverse van dit soort inspirerende mensen samen heb mogen werken.

Wat voor iemand hoop je te zijn geworden als je ooit op je leven terugkijkt?

 Ik hoop er natuurlijk nog even te zijn, maar mocht ik vroegtijdig gaan, dan ben ik heel tevreden. Ik zal nooit aan het eind van mijn leven zeggen ‘had ik maar’. Integendeel – ik doe precies wat ik moet doen en ben extreem dankbaar voor mijn vrouw en 2 kinderen. Als ik vroeger aan de dood dacht dan benauwde mij dat enorm – het idee dat je dan voorgoed weg bent. Maar inmiddels denk ik er anders over – ik heb mensen mogen ontmoeten met bijzondere verhalen over voorgaande levens en ook de astroloog waar ik het eerder over had wist mij meer over mijn vorig leven te vertellen. Ik was blijkbaar een héél vermogend iemand maar gaf weinig om anderen – waarschijnlijk de reden waarom ik nu niets om geld geef en impact wil maken. Het blijft onverklaarbaar, maar voor nu zorgt het ervoor dat ik een waanzinnig mooi leven mag leiden.

 

*Benieuwd wat transcendente meditatie voor jou kan betekenen?
Meer info vind je hier – www.tm.nl

 

Shared by Meanwhile
Pic homepage Dennis Karpes
Maart 2023
CLOSE