MENU

“We streven ernaar om gemiddeld meer dan 750.000 teenslippers per jaar te recyclen.”

Ocean Sole

Het maken van waanzinnig Afrikaanse ‘teenslipper’ kunst en tegelijkertijd bijdragen aan schonere en gezondere oceanen. We love it! Ocean Sole recycleert niet alleen teenslippers voor betere oceanen – deze sociale onderneming levert ook op verschillende manieren een bijdrage aan de lokale Kenianen. Ocean Sole vertelt ons waarom ze zijn begonnen en wat hun missie is.

 

Wat doet Ocean Sole precies?

Ocean Sole is een sociale onderneming die aangespoelde slippers verandert in kleurrijke en leuke kunstwerken om het behoud van de oceaan te bevorderen en het bewustzijn over vervuiling te verspreiden. Daarnaast heeft Ocean Sole een positieve invloed op meer dan 1.000 Kenianen door de inzameling van slippers en directe werkgelegenheid. We bieden een vast inkomen aan bijna 100 Kenianen met een laag inkomen in ons bedrijf.

 

 

Wie heeft Ocean Sole opgericht en wat inspireerde haar om dat te doen?

Ocean Sole werd in 2006 opgericht door Julie Church, het concept is voortgekomen uit het afgelegen eiland Kiwayu, dat grenst aan Somalië en het uiterste puntje van Noord-Kenia. Op de kust spoelden ongelofelijke hoeveelheden zeeafval aan, met name op broedplaatsen voor schildpadden en hun jongen. Het afvalprobleem leidde er vervolgens toe dat fantasierijke en innovatieve kinderen het afval omzetten in speelgoed om mee te spelen. Toen de moeders zagen hoe kleurrijk en leuk het upcycled speelgoed eruitzag, besloten ze om afgedankte teenslippers schoon te maken en te modelleren tot kunstwerken om ze te verkopen. Ocean Sole was toen geboren.

 

 

Op welke manier (en) draagt Ocean Sole bij aan een betere planeet?

Ocean Sole draagt op een aantal manieren bij aan een betere planeet. Ten eerste door het verzamelen van teenslippers van de waterwegen en stranden in Kenia. We hebben ook een inzamelingsprogramma voor slippers dat mensen aanmoedigt om slippers te verzamelen, die we vervolgens wegen en betalen. We gebruiken onze sociale onderneming om bonussen uit te betalen aan werknemers, investeren in een welzijnsprogramma dat een nulrendement aan alle werknemers mogelijk maakt om betalingen makkelijker te maken voor het onderwijzen van hun kinderen, het kopen van land en andere middelen. Onze acties moeten een verschil maken voor de benarde toestand van onze oceanen en ons ethos is om terug te geven wat we verdienen om de levens van velen te veranderen – door middel van werk, onderwijs en maaltijden. Onze medewerkers maken Ocean Sole tot wie ze zijn en we zijn er trots op 100 Kenianen met een laag inkomen te ondersteunen. We dragen meer dan 10-15% van onze inkomsten bij aan het opruimen van stranden, beroeps- en educatieve programma’s en inspanningen voor natuurbehoud.

 

 

Wat is jullie missie?

We veranderen flip-flops in kunst en functionele producten en verhogen op hun beurt het visuele bewustzijn van het probleem. Door deze sculpturen te maken, creëren we werkgelegenheid voor een land met een werkloosheidspercentage van meer dan 40%, maar we sturen ook een bericht over hoe we onze planeet, onze oceanen en mensen kunnen helpen door prachtige kunst te maken die een belangrijke boodschap over de toestand van onze oceanen. Bij ons bedrijf draait alles om de gemeenschap. We ondersteunen mannen, vrouwen, jongeren (18 tot 35 jaar), vissers en andere ondernemers die allemaal deel uitmaken van ons ecosysteem. Of het nu gaat om slippers waarvoor we betalen of om ons afval te gebruiken voor upcyclede producten zoals matrassen, onze betrokkenheid bij de gemeenschap is sterk geweest en vormt de kern van ons bedrijf en ons hart.

 

 

Waar zijn jullie tot nu toe het meest trots op?

Naast het maken van prachtige kunst, denk ik dat we de enige mensen zijn die echt bewustzijn verspreiden en praten over het probleem van vervuiling van de flip-flop in de wereld. Meer dan 3 miljard mensen dragen teenslippers in de hete opkomende markten, zoals Kenia. Deze flip-flops komen dan terecht in stedelijke stortplaatsen of rivieren en stromen vervolgens in onze oceanen – met name de Indische Oceaan. Onze toewijding aan het schoonmaken van stranden en het ondersteunen van gemeenschappen met een grote impact is echt wat ons op de been houdt. Vanuit een kunststandpunt hebben we een levensgrote Honda S2000 gemaakt voor een autodealer in Jacksonville en sindsdien heeft hij 4 auto’s verkocht van de levensgrote, opvallende sculptuur.

Hier zijn enkele interessante statistieken en feiten:

 • Vanaf 2006 hebben we meer dan 638 ton aan teenslippers gerecycled
 • Elke maand recyclen we meer dan een ton piepschuim
 • We streven ernaar om gemiddeld meer dan 750.000 teenslippers per jaar te recyclen
 • In de afgelopen drie jaar hebben we meer dan 146.000 producten gemaakt
  wereldwijd verkocht van Amerika naar Australië
 • Ons bedrijf heeft meer dan 15 kustgemeenschappen langs de
  Keniaanse kust om stranden schoon te maken en ons slippers te geven
 • We hebben meer dan 12.000 studenten opgeleid in natuurbehoud
 • Door onze genderkloof te verkleinen van minder dan 10% tot de huidige 45%, hebben we dat gedaan
  gezien de tastbare voordelen die we hebben geboekt door vrouwen over de hele wereld te integreren
  hele waardeketen
 • We hebben 100 matrassen gemaakt voor kwetsbare meisjes in Kenia.

www.oceansoleonline.com

 

Gedeeld door Your Souldier
Foto’s: Ocean Sole
Mei 2021
CLOSE