MENU

Surfivor

Surfen in plaats van medicatie – dat is waar Surfivor naar streeft. Oprichter Ben kwam er een aantal jaar geleden achter dat surfen hem ongelofelijk goed helpt bij PTSS.  Hij wilde meer lotgenoten helpen nadat hij zich beter ging voelen.  Surfivor kwam tot stand en inmiddels groeit deze stichting uit tot een succes. Ben vertelt ons zijn verhaal.

Waarom ben je met Surfivor begonnen?

Ik ben elf jaar werkzaam geweest in Den Haag als agent. De laatste jaren merkte ik echter dat ik tegen wat dingen aanliep. Ik reageerde anders op straat en zat niet goed in mijn vel. Ik werd gediagnostiseerd met PTSS (posttraumatische stresssyndroom). Mensen denken dan automatisch dat je met PTSS alleen maar aan heftige dingen van werk denkt, maar de realiteit is anders. Je bent snel overprikkeld, hebt een slechte concentratie en je  kan onvoorspelbaar en heel emotioneel reageren. Aan de buitenkant zie je niets, maar mijn reacties zeggen genoeg. Ik kan slecht tegen druk van buitenaf. Dit maakt het moeilijk voor mij om passend werk te vinden, ik ben dan ook arbeidsongeschikt verklaard. In 2017 heb ik bij de politie aangekaart dat alle sessies bij de psychologen en therapeuten fijn waren, maar dat dit mijn probleem niet oploste. Het praten was goed, maar mijn klachten waren er nog steeds. Helaas wist de politie ook niet hoe het verder moest. Inmiddels waren we richting het noorden verhuisd, om zo hopelijk meer rust te vinden. Een vriend vroeg op een dag of ik niet, net zoals vroeger, weer eens wilde komen surfen op Texel, hij had inmiddels zijn eigen surfschool. Ik had gehoord van surftherapie in Amerika en na een jaar besloot ik dat dit niet alleen voor mij een oplossing zou kunnen zijn, maar ook voor velen anderen. Via via kwam een ergotherapeut op mijn pad die gespecialiseerd was in PTSS. Toen hij hoorde wat ik wilde beginnen was hij direct enthousiast om hier ook aan bij te dragen. En zo is Surfivor ontstaan.

Hoe werkt surfen als therapie?

Surftherapie combineert de therapeutische elementen van de oceaan met het avontuur en de uitdaging van het surfen. Binnen de programma’s van Surfivor combineren we dit met professionele begeleiding van instructeurs en therapeuten. Het doel van Surfivor is gericht op het loslaten van stress en angst, omgaan met prikkels en vermoeidheid, het implementeren van eigen waardes in het dagelijks leven en het versterken van sociale interactie in de maatschappij. De reacties zijn vrijwel altijd positief. Door buiten te zijn, in het water bezig met een activiteit kom je automatisch meer in je lijf en ben je minder bezig met de duizenden gedachten die je hebt. Uiteindelijk moet je het zelf doen, wij bieden handvatten en jij moet er zelf mee aan de slag. Wij geven een vangnet als het even minder gaat. De PTSS zal niet weg gaan, maar het surfen en de gesprekken op het strand helpen je makkelijker de dagen door te komen. Door problemen bespreekbaar te maken kom je weer tot de kern.

Hoe gaat het tot nu toe?

Er blijkt veel behoefte aan ons programma te zijn. De meeste mensen die ons weten te vinden komen van de politie, defensie of uit de zorg. We zijn in 2019 gestart met 4 mensen per groep. Dat zijn er nu, twee jaar later, inmiddels 30. Mensen weten ons alleen te vinden via onze website (www.surfivor.nl) of via social media. Werkgevers, waaronder de politie, zijn wel heel enthousiast over onze stichting, maar er wordt helaas geen actie ondernomen om het verder te communiceren. Daar zijn we mee bezig, want we geloven erin dat een samenwerking kan helpen voor een groep die blijkbaar veel groter is dan we dachten.

 

 

Hoe kan iemand die dit leest Surfivor helpen?

We krijgen vaak hulp aangeboden van buitenaf, wat natuurlijk geweldig is. Echter is het voor ons belangrijk om te werken met ons eigen professionele team, op deze manier kunnen we mensen het beste blijven helpen. Wat nodig blijft is financiële hulp zodat wij de stichting draaiende kunnen blijven houden. Ook de communicatie is belangrijk – als wij kunnen samenwerken met meerdere werkgevers en instanties, dan kan onze stichting nog veel meer mensen met PTSS helpen.

www.surfivor.nl

 

Shared by Your Souldier
Pics – Surfivor
September 2021

 

 

CLOSE