MENU

“We don’t half ass anything met onze Sup It Ups!”

El Kombis ‘Sup it Up

Je passie combineren met je missie – dat is wat Nanda besloot te doen. Terwijl ze op vakantie was, realiseerde ze zich dat ze echt een verschil kon maken met betrekking tot al het afval dat rondslingerde. Ze begon Sup it Up en nam haar Paddle Board om al het afval in het water te verzamelen. Haar beweging heeft velen geïnspireerd en de groepen groeien elke dag. Ontdek wat Nanda inspireerde om haar coole en noodzakelijke initiatief te beginnen.

 

Vertel ons meer over El Kombi & Sup it Up

Bij het lezen van deze vraag alleen al komen er lichtpuntjes in mijn ogen op want El Kombi en hiermee Sup it UP (die 2 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden) is gewoon zó leuk en inspirerend! Omdat suppen een centrale rol speelt zouden we een sportclub kunnen zijn, maar we zijn zoveel meer dan dat. Want we suppen, we rapen zwerfvuil, we sorteren, we recyclen, we initiëren, we motiveren, we inspireren, we reduceren en … we love it!

Met onze Sup it Ups, waarbij we al het zwerfafval dat we tegenkomen uit het water halen, zijn we de pioniers onder de clean ups. We halen eruit wat erin zit. En we gaan een stap verder; we gaan terug naar de bron. Want hoe minder afval we creëren, hoe beter. We gaan voor Zero Waste.  We doen het voor de volle 100%. We don’t half ass anything.

 

 

Wat inspireerde je om Sup it Up te starten?

Na jarenlang met veel plezier in het hotelwezen en toerisme te hebben gewerkt vertrok ik in mei 2016 voor 2 maanden met mijn rugtas naar Costa Rica. Ik liet me leiden door de wind en de mooie mensen die ik onderweg tegenkwam. Na 2 weken kwam ik in Santa Teresa terecht. Playa Hermosa om precies te zijn. Playa Hermosa betekent “Pracht Strand”. En dat was het. Parelwit zand. Azuurblauwe zee. Verre van toeristisch. Geen luxe. Back to Basic. In de zeelucht slapen, ‘s ochtends gewekt worden door de apen die ontwaakten en vers fruit in overvloed. Idyllisch. Maar hoe idyllisch ook, die azuurblauwe zee en dat parelwitte strand waar vrijwel niemand kwam…daar lag iedere dag zwerfafval! Natuurlijk raapten we het op. Iedere dag weer. *kijkt zorgelijk*

Met al dat afval daar en de verse herinneringen aan mijn sup-tochten thuis waar ik standaard thuiskwam met een board vol afval wist ik dat ik iets wilde en moest doen. Ik wilde de wereld weer mooier maken. Nog mooier. Weer mooi. Nog mooierderder. Hoe je het ook wilt noemen. Dáár, met mijn kont in dat parelwitte zand. dáár, richtte ik El Kombi op. En het is een van mijn beste beslissingen ooit.

 

 

Op welke manier draagt Sup it Up bij aan een betere planeet?

We halen tijdens onze Sup it Ups natuurlijk (helaas) veel zwerfafval uit het water. Een heel duidelijke en directe vorm van “de planeet verbeteren” omdat het geen schade meer kan aanrichten. Maar zeker zo belangrijk is de bewustwording die we creëren bij de deelnemers, de mensen die ons zien, de berichten in de media etc. Inzien dat we moeten veranderen, en dit ook kunnen is oh zo belangrijk. Iedere duurzame gedragsverandering helpt de planeet. Hoe groot of klein ook. Vandaar dat ik de quote van Jane Goodall graag gebruik:

“What you do makes a difference
and you have to decide what kind of difference you want to make”

 

 

Waar ben je het meest trots op?

El kombi een initiatief mij, Nanda, maar ik spreek graag in de we-vorm spreek. De “we” staat voor de fantastische groep mensen om mij heen: familie, vrienden, suppers, sup it uppers, vrijwilligers, enthousiastelingen en changemakers die allemaal meedoen. Daar ben ik heel trots op. En dat de groep groeit, dat de groene golf volop in beweging is! WOW!

 

Heb je advies of tips voor ondernemers die een bewust initiatief willen starten?

Volg je gevoel. Echt. Je weet waar je het voor doet “groen hartje, wereldbol groen hartje“

www.elkombi.nl

 

 

Gedeeld door Your Souldier
Pics: Nanda – El Kombi, foto op homepage: Robert van der Eng
November 2020

 

 

 

 

 

 

 

CLOSE