MENU

“Meer natuur en meer bomen is één van de grootste oplossingen.”

The Pollinators

Streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten, The Pollinators zetten zich daar al jaren hard voor in. De bijen en vlinders hebben het in ons landschap namelijk zwaarder dan ooit. Met hun initiatief willen ze mensen inspireren en bewust laten worden van hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Een nodig en inspirerend doel, waarover Pollinator Tosca van der Wouden ons meer vertelt.

 

Wat doen The Pollinators?

Wij zijn een community en platform die zich inzet voor meer biodiversiteit, omdat het heel slecht gaat met de bij. Wij bekijken alles vanuit het perspectief van de bij, de vlinder en andere bestuivende insecten. De bijen hebben momenteel bijna geen voedsel meer en daarom voeren we de bij bij. Er heerst een monocultuur in zowel steden als op het platteland – hierdoor zijn bijna geen wilde bloemen meer of plekjes om te nestelen. Stuifmeel en nectar in planten zijn daarom heel moeilijk te vinden. Door met meerdere organisaties samen te werken, kunnen we echt een verschil maken.

 

Hoe zetten jullie je in voor bestuivers?

In onze voorjaarscampagne verspreiden wij allemaal bloemzaad om direct impact te maken. Hier voer je niet alleen de bij mee, maar je plant ook een zaadje in het hoofd van mensen om ze op deze manier bewust te maken van dit probleem. Hopelijk zet het mensen aan het denken om bijvoorbeeld hun tegels in de tuin te vervangen door planten. We volgen de natuur, dus ook in de herfst hebben we een mooie campagne waarbij we bomen planten. De bomen laten in dit seizoen hun zaden vallen. November hebben we inmiddels omgedoopt tot Treevember. Hierbij geven we voedselbossen aandacht en bomen in het algemeen. Zo hebben we samen met Staatsbosbeheer boombommetjes ontwikkeld. Door corona kon het afgelopen jaar helaas niet doorgaan, maar dit jaar organiseren we ook weer het Tree Fest, een festival waarbij we bomen planten en dus ook voedselbossen creëren. Muziekje erbij, workshops volgens, de perfecte dag om samen iets bij te dragen. Daarnaast organiseren we ook meewerkdagen – gewoon een dag meelopen en voelen om die bewustwording door te geven.

 

 

Waarom is jullie doel nu belangrijker dan ooit?

Zoals het gezegde luidt: “Het beste moment om een boom te planten is 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu.” Het is altijd belangrijk! Sinds de jaren ’70 weten we dat er iets moet gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan. Waar wij naar streven is natuurlijk onderdeel van een groter geheel, namelijk het bewaken van de natuur en het klimaat. Meer natuur en meer bomen is één van de grootste oplossingen. Door positieve en grappige acties willen we mensen uitnodigen om hieraan mee te doen. Gelukkig bereiken we steeds meer mensen en zien we ons bereik jaarlijks bijna verdubbelen.

 

 

Hoe kunnen mensen The Pollinators helpen?

Dat kan op verschillende manieren. Door zich als vrijwilliger aan te melden voor één van onze acties via onze website. Het verspreiden van onze zaden én ons initiatief werkt natuurlijk heel goed. Maar ook het belang van onze acties delen en de bewustwording ervan vergroten, bijvoorbeeld via social media. En mensen kunnen uiteraard zelf al beginnen door hun tegels te vervangen door meer groen!

www.thepollinators.org

 

Shared by Meanwhile
Pics The Pollinators, Pic homepage Tosca Selena taken by @arshiagraphy
June 2021

 

 

CLOSE