MENU

“It takes a village to build a dream.”

Common Woods

Een plek waar stad en bos verweven zijn, gebouwd om mensen met elkaar en de natuur te verbinden. Een woonplek met een holistische vorm van leven. Dat is waar Common Woods aan werkt. Zij creëren Europa’s meest duurzame woonwijk in Amersfoort met de perfecte balans tussen mens, stad en natuur.

 

Wat is het idee achter Common Woods?

Met Common Woods willen we laten zien hoe wonen in de toekomst eruit kan komen te zien. Een duurzame woonwijk waar de huizen gemaakt zijn van hout en waar een circulair energiesysteem is. We willen weer terug naar leven in gemeenschappen, waar je voedsel verbouwt in een gemeenschappelijke kas, je koffie drinkt in de buurtwoonkamer en je auto’s en fietsen deelt. Op deze manier bouwen we met elkaar aan een bijzondere gemeenschap en een betere toekomst.

 

 

Wat inspireerde de initiatiefnemer van Common Woods?

Het initiatief komt van mij, Maurits van Hoogevest. Common Woods is eigenlijk voortgekomen uit positieve ontwikkelingen maken vanuit weerstand. Kijkend naar projecten uit het verleden, waarbij de regelgeving in Nederland en de manier waarop overheden ermee om gaan, bleek het altijd lastig een bestemmingsplan wijziging door te voeren. Dat gaf veel negatieve energie dus ik besloot te kijken naar wat er wél kon. Daarbij hebben we een participatiemodel ontwikkeld waarbij iedereen elkaar betrekt en openstaat voor alle input. Zodra er gedeelde waarden komen wordt het magisch – dan is er ruimte voor mogelijkheden en opties die er voorheen niet waren.  De vraag werd, hoe gaan we sociale intensiteit, biodiversiteit, circulair bouwen, energie transitie, mobiliteit –  hoe gaan we dat ultiem maken – hoe creëren we een omgeving waar bewustzijn zich kan ontwikkelen. Tot nu toe zijn er weinig vormen waarin alles wordt meegenomen én waarbij er rekening wordt gehouden met de input van de toekomstige bewoners, waarbij de community ook echt aandacht krijgt. Wat wij neerzetten is iets waar enorm veel behoefte aan is. Mensen willen bewust leven, mindful én duurzaam. Voor mij is het een drive om te laten zien dat het dus wél anders kan.

 

 

In wat voor opzichten is Common Woods duurzaam?

Alle woningen worden gemaakt van hout afkomstig van een bos plantage uit Estland. Daar wordt alles al geprepareerd, dicht op elkaar gebundeld, waardoor het zo duurzaam mogelijk kan worden verscheept. Het wordt dan in Nederland in elkaar gezet. Deze manier van bouwen is 10% goedkoper dan conventionele bouw. Ook werkt Common Woods met next level afval- en waterverwerking. Het grijze water (denk aan water van wasmachines, vaatwater, kraan, douche) wordt opgevangen door een filter waardoor het hergebruikt kan blijven worden. We hopen ook te gaan werken met aquaponics waarbij we een circulaire voedselketen maken voor de alle bewoners. Dat houdt in dat er een kweekvijver is waarbij de uitwerpselen van alle vissen worden opgevangen in een soort filter. In de poep van alle vissen zitten veel goede stoffen die weer gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld tomaten te verbouwen. Het afval van de tomaten gaat op de composthoop en dat kan weer aan de vissen worden gegeven. Ook heeft Common Woods echt oog voor kleine bosbewoners, voor het hele ecosysteem. In de gevels van de huizen worden huisjes gemaakt voor bijvoorbeeld vleermuizen en vogels, zodat de dieren die er wonen het ook fijn hebben!

 

 

Hoe staat het community gevoel centraal bij Common Woods?

Er komt een buurtwoonkamer dat echt gedragen wordt door de bewoners zelf. Het leren kennen van je buren staat voorop, je kan zóveel voor elkaar betekenen. De bewoners gaan zelf kijken waar echt behoefte aan is. Wie weet is er een timmerman nodig of een yogadocent, iedereen draagt op haar/zijn eigen manier wat bij. Ook het delen van mobiliteit staat centraal, denk aan gezamenlijke auto’s en fietsen. Waar het uiteindelijk om draait is dat we dit allemaal samen doen!

 

Inschrijven of meer info?
www.commonwoods.nl

 

 

Shared by Your Souldier
Pics Common Woods
Maart 2021

 

 

 

CLOSE