MENU

“Ik wil als eerste ter wereld alle 7 continenten te voet doorkruisen.”

I Walk Around the World – Tom Boerman

De wereld rondlopen. Een droom voor velen, realiteit voor een enkeling. Het begin van deze droom is voor Tom Boerman (34) afgelopen maand al uitgekomen. Hij wil de wereld doorkruisen en daarbij  alle 7 continenten aandoen. In totaal zijn dat 50 landen, 40.075 km in een tijdsbestek van 5 jaar. Zijn doel? De eerste ter wereld zijn die alle 7 continenten te voet heeft doorkruist. Maar er is weer, want Tom wil veel gaan doen met de levenslessen en projecten die hij onderweg tegenkomt. Vanaf het Franse Platteland*  vertelt Tom ons in een mooi en inspirerend telefoongesprek vol enthousiasme meer over zijn missie.

*Dit interview vond plaats aan het begin van Tom zijn avontuur. Inmiddels heeft Tom meerdere continenten doorkruist – je volgt zijn avontuur hier!

Wat inspireerde jou om in je eentje de wereld rond te gaan lopen?

Het idee is twee jaar terug ontstaan in Bulgarije waar ik aan het backpacken was met een vriendin. Ik wilde al langer iets gaafs gaan doen met mijn leven, iets dat mensen zou inspireren. Ook had ik een drang om nog meer te zien van de wereld. Ik heb in de afgelopen jaren tijdens mijn reizen al mogen ervaren hoe het voelt om je terug te trekken in de wildernis. Je komt zo dichtbij jezelf en je emoties te staan, dat gevoel is onbeschrijfelijk. Ik wilde iets doen dat nog nooit iemand had gedaan, iets dat extreem zou zijn. Toen kwam ik erachter dat nog nooit iemand alle continenten (inclusief Antarctica) te voet had gedaan, en toen wist ik – dát wordt mijn doel. Al mijn wensen en eisen kwamen hierin aan bod; iets groots waarmee ik ongelofelijk veel mensen kan inspireren en tegelijkertijd een tocht waar ik zelf veel voldoening uit haal.

 Naast dit project, is het altijd een droom van me geweest om een eigen stichting te hebben. Een stichting waar al het geld ook daadwerkelijk naar het goede doel gaat. Ik heb het zelf zo verschrikkelijk goed – ik ben vrij om te gaan en staan waar ik wil. Dus ik dacht, wat als ik met alle aandacht die ik o.a. via social media krijg, ook veel aandacht kan geven aan mooie, zinvolle projecten die ik onderweg tegenkom. Letterlijk inspringen op de ellende dat misschien wel op mijn pad komt. Ik denk oprecht dat we allemaal iets bij moeten dragen aan het grotere geheel. Daarom stichting Walk Around The World, waarvan elke cent richting het project gaat. Stel ik kom een kindertehuis tegen in Albanië, dan kan ik via Instagram een crowdfunding actie op zetten. Alle overhead kosten worden betaald door mijn sponsoren, waardoor elke cent naar het project gaat. Later vlieg ik een keer terug om te filmen wat er uiteindelijk met het geld gedaan is.

Mijn eerste doel is om Istanbul te bereiken. Tijdens het wandelen ga ik bedenken welk continent volgt. Vanuit de westerse samenleving zijn wij zo gewend om planmatig te leven. We leerden vroeger op school om te denken en om te plannen, maar nooit om te voelen. Ik leef met de dag – ik voel wat er gaande is. Door politieke situaties en corona zullen ongetwijfeld veel plannen gewijzigd moeten worden, daarom bekijk ik het per keer. Ik wil een vrij mens zijn en geen slaaf van mijn eigen planning. Ik leef maar één keer en wil zo vrij als een vogel zijn.

Is er naast het behalen voor jouw doelen nog meer waar je naar streeft?

Een aantal jaar terug ging er veel mis in mijn leven, het lag grotendeels in puin. Toen heb ik een bucketlist opgesteld – alles wat ik nog wilde doen voordat ik zou sterven. Om me heen hebben veel mensen het leven verlaten en dat heeft veel impact op me gehad. Het leven is zo verschrikkelijk kort. Mensen leven in hun eigen gecreëerde gevangenis, zonder dat ze het doorhebben. Voor veel mensen is vijf dagen werken de norm, zodat ze een nog groter huis kunnen kopen, een nog duurdere auto, nog meer spullen. Ze staan niet stil bij de keuzes die ze maken. Ze vinden hun baan niet meer leuk maar kunnen niet wisselen omdat ze vastzitten aan hun hypotheek, aan vaste lasten, aan hun partner. Mensen zijn verslaafd aan spullen en creëren op die manier hun eigen gevangenis en ergens ook hun ondergang. Er zijn teveel mensen die nooit echt geleefd hebben.

Dus voor mij was het vanzelfsprekend om die bucketlist op te stellen – no matter what  – de komende tien jaar zou ik  alleen maar gaan doen wat ik écht leuk vind. Dus ik heb al mijn spullen verkocht, geen huis meer, geen auto, geen bezittingen. Hard gewerkt zodat ik veel kon sparen om uiteindelijk aan deze reis te beginnen. Al mijn ervaringen op papier zetten om een mooi boek te schrijven is één van mijn doelen. Daarnaast geeft het mij een ongelofelijk goed gevoel om mensen te inspireren. Als ik iets kan betekenen voor anderen op deze manier dan ben ik blij. Mensen laten zien hoe het ook kan – al zijn het er maar vijf.

Wat hoop je in jezelf te vinden?

Helaas ben ik zelf ook geneigd meer te willen. Het gevoel van meer willen zit in ons mensen. Ik realiseer me dat ik dat ook heb, niet zozeer in spullen, maar op andere manieren. Meer willen zien, ervaren, voelen, bereiken. Dat is één van mijn doelen tijdens deze reis – dat proberen los te laten en meer in het nu leven. Meer genoegen nemen met wat er is.
Ik geloof namelijk echt dat de wereld kapot gaat omdat er altijd vermeerdering moet zijn. Een wereld zonder status en macht zou er totaal anders uitzien. Misschien is het onmogelijk, maar het lijkt me heel fijn om niet altijd opzoek te zijn naar meer.

Hoe kunnen mensen jou volgen en steunen?

Ik heb een account op instagram, hierop laat ik dagelijks zien waar ik loop en wat ik ervaar. Op mijn site www.iwalkaroundtheworld.com kan je meer achtergrond informatie vinden en uiteindelijk ook de projecten die mijn stichting gaat steunen.

 

 

Shared by Your Souldier
Pics Tom Boerman
May 2021
CLOSE