MENU

“Ik besloot om een zinvoller leven na te streven in een tijd waarin onze planeet het nodig heeft.”

The Green Rebel

Het dagelijkse hectische stadsleven in combinatie met een baan in de corporate wereld – volgens Carlo Steensma moest er meer zijn dan dat. Carlo wilde iets doen dat echt impact zou maken, zowel op de planeet als op hemzelf. Hij besloot zijn baan op te zeggen en een nieuwe reis te beginnen – the journey of The Green Rebel. Carlo reed met zijn camper naar Spanje en kocht een stuk grond in Catalonië. Hier wil hij 15 hectare uitgedroogde grond transformeren tot een voedselbos om o.a. boeren te inspireren tot verandering om bij te dragen aan ons klimaat en biodiversiteit. Carlo vertelt ons vol enthousiasme over zijn journey tot nu toe.

 

Wat inspireerde je om The Green Rebel te starten?

Tijdens het wandelen van de Camino de Santiago 2 jaar geleden (een pelgrimstocht in Spanje naar de stad Santiago de Compostela, 900 km wandelen gedurende 5 weken), stond ik versteld van de schoonheid en magie van de natuur. Tegelijkertijd stelde ik mezelf open voor een nieuw levenspad nadat ik mijn baan als corporate consultant had opgezegd: ik besloot een zinvoller leven na te streven in een tijd waarin onze planeet (en laten we onszelf niet vergeten) dit het meest nodig heeft.

Landbouw is een van de meest schadelijke en inefficiënte industrieën, waardoor onze biodiversiteit en bossen verdwijnen en tegelijkertijd onze wateren, atmosfeer en ons eigen lichaam zwaar vervuilen. Om nog maar te zwijgen van de gruwel die we dieren geven.

Tijdens mijn camino zag ik de film ‘Life in Syntropy’, een korte video over Ernst Götsch, een pionier op het gebied van agroforestry, die een boerderij van 480 hectare herbebost en tegelijkertijd de beste cacao ter wereld produceerde. Hij introduceerde technieken die systematisch de teelt van groenten, wortels, granen en fruit combineerden om de biodiversiteit en productie te vergroten. Ik raakte zo geïnspireerd dat ik zelf iets soortgelijks wilde doen op een stuk land: iets beters achterlaten dan dat ik het zou vinden. Het is mijn deel voor de planeet, ook al is het maar een klein deel, het heeft impact.

The Green Rebel is opgericht om in opstand te komen tegen de voedselindustrie, om voedsel op een andere manier te produceren dan wat de meesten van ons denken dat ‘normaal’ is. Produceren met respect voor het milieu: het nabootsen van een bos, waar gewassen in meerdere horizontale lagen en met veel diversiteit worden aangeplant, ziekten worden voorkomen en minder verspreid. Dit betekent dat er geen pesticiden nodig zijn. Omdat er vele jaren veel wortels in de bodem zitten, wordt er veel water opgenomen en zijn de gewassen beter bestand tegen tocht en hebben ze minder water of externe inputs nodig om te gedijen, net als een bos. Omdat de meeste gewassen vaste planten zijn en geen eenjarige planten, zullen de planten en bomen veel koolstof bevatten dat wordt opgeslagen in hun wortels, stammen en grond. Agroforestry kan ons helpen met onze meest urgente milieuproblemen, we moeten het gewoon doen en eisen als consumenten.

 

 

Hoe wil je boeren inspireren om hun aanpak te veranderen?

Door met mijn leven het goede voorbeeld te geven. Boeren krijgen vaak de schuld van veel problemen en hoewel ik er sterk van overtuigd ben dat boeren de dingen anders moeten doen, denk ik dat de verandering sneller zal gaan als er nieuwe modellen volgen. Als ik, zonder enige landbouwachtergrond, succesvol kan boeren in de ogen van boeren (wat betekent winstgevend) terwijl ik voedsel produceer dat bijdraagt aan de biodiversiteit, koolstofnegatief is en zonder dierenmishandeling. Als steeds meer individuen en boeren een nieuwe weg laten zien, dan zou elke boer moeten kunnen volgen. Als onze manier van boeren eenmaal winstgevend is gebleken, willen we een centrum zijn waar lokale boeren zich welkom kunnen voelen om deel te nemen aan gratis educatieve workshops, zodat ze inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen bedrijf. Het opbouwen van vertrouwen kost tijd, alleen door te doen en de verandering te zijn kunnen we ons een betere toekomst voor iedereen voorstellen. Onze belangrijkste gewassen zullen olijven en amandelen zijn, bomen waar een groot deel van de Middellandse Zee vol mee is, maar met minder dan € 0,5 per kg kunnen de boeren niet meer winstgevend zijn, en hun grond raakt uitgeput. Als we kunnen aantonen dat ze hun winst kunnen vergroten door meer gewassen op hun land te hebben en minder op hun land hoeven te werken, is dat een win-win voor iedereen.

 

 

Wat hoop je te bereiken met The Green Rebel?

Dat boerderijen straks meer op de natuur gaan lijken, niet op eindeloze velden van 1 gewas waar geen insect kan overleven. Meer bossen in plaats van voetbalvelden, waardoor de biodiversiteit toeneemt en we steeds weerbaarder worden tegen extreme weersomstandigheden. Onze regeringen spelen een belangrijke rol in deze transitie, ze moeten boeren ondersteunen die ze eerder onder druk hebben gezet om zwaar te industrialiseren, en deze duurzame manier van landbouw ondersteunen. Als zowel boeren als consumenten voedsel uit voedselbossen tegen een eerlijke prijs kunnen produceren en consumeren, dan ben ik blij. Dit vereist een grote verandering op veel verschillende niveaus. We kunnen niet het hele jaar door dezelfde groente of fruit eten. We kunnen niet voor zulke lage prijzen blijven kopen bij de supermarkten waar voedsel wordt aangevoerd vanaf de andere kant van de planeet in plaats van de andere kant van ons land. Het komt allemaal neer op verantwoorde productie en consumptie.

 

 

Hoe is de reis tot nu toe verlopen?

Heel onverwacht: van jagers met jachtgeweren op de eerste dag op de boerderij tot het ontmoeten van de liefde van mijn leven. Toen Covid in maart 2020 begon, moest ik bij mijn ouders blijven en vanuit huis werken. Ik moest heroverwegen hoe ik veranderingen kon aanbrengen, zodat ik dichter bij mijn dromen zou komen. Met een camper, laptop en onbeperkt internet reed ik naar Zuid-Europa om een stuk land te zoeken en een idee te krijgen van hoe ik een agroforestry-boerderij kon realiseren. Ik heb meer dan 30 stukken land bezocht en met een goede vriend een crowdfundingvideo gemaakt. 4 maanden later hebben we 15 hectare land veiliggesteld 2 uur ten zuiden van Barcelona, een aantal fantastische vrijwilligers helpen mee met het bouwen van het merk en de website, en we plannen al onze eerste evenementen in 2021 en hebben al geweldige olijfolie en amandelboter gemaakt. Het is allemaal nog best onwerkelijk, ineens wonen in de bergen van Catalonië, in plaats van in Hoofddorp bij mijn ouders. Het is veel werk om je als goed doel in Nederland te registreren, de marketing, social media, de supply chain voor onze eerste producten op te zetten, al het papierwerk in Spanje te doen, en nog veel meer. Het kost veel moeite en tijd, maar alles geeft mij energie!

 

Op welke manier kan iemand die dit leest The Green Rebel helpen?

Op meerdere manieren! Je kunt een rebel zijn door een klein voedselbos in je tuin of balkon te planten. Bekijk enkele video’s op Youtube en begin gewoon ergens mee. Je kunt de Green Rebel helpen door te doneren op onze crowdfunding-pagina ( bit.ly/thegreenrebel ) zodat we ons project in 2021 echt kunnen starten. Je kunt ook een fles van onze allereerste olijfolie kopen (alle winst gaat naar het project). Als je het project niet financieel kunt steunen, volg dan onze reis op sociale media, praat erover met je vrienden. Elke ondersteuning en motivatie is welkom. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Of je kunt klein beginnen met alledaagse handelingen, jouw groenten kopen op de markt of rechtstreeks bij een biologische boerderij of zelfs een lokaal voedselbos. Biologisch en plantaardig zijn de meest duurzame opties om te kiezen voor elke keer dat je voedsel koopt, met betrekking tot waterverbruik, uitstoot van broeikasgassen, biodiversiteit en ontbossing.

www.thegreenrebel.org

 

 

Gedeeld door Your Souldier
Pics The Green Rebel
Januari 2021

 

CLOSE