MENU

“Iedereen zou zich gewoon even lekker moeten vervelen.”

 

Druk, drukker, drukst. We zijn het allemaal en staan eigenlijk maar zelden stil. Toch zijn het de momenten van stilstaan die ervoor zorgen dat je creativiteit weer gaat stromen volgens Rocco Stallvord. Rocco ervaarde zelf wat een week in de bergen zonder telefoon met hem deed. Hij kon alles weer beter plaatsen en werd bewust van wat hij nou eigenlijk allemaal aan het doen was. Rocco besloot zijn ervaring te delen met anderen. Met zijn slow adventures van 24 uur lang brengt Rocco je weer terug in de natuur én bij jezelf. Rocco neemt ons mee in het verhaal van OFFFFF.

 

Wat maakt dat jij bent begonnen met OFFFFF?

In het begin was het vooral een persoonlijke behoefte. Ik heb altijd een druk leven gehad, met veel afleiding. Druk met vrienden, met reizen, met mijn relatie, met kids en met werk. Ik nam nooit de tijd om even stil te staan. Hoe makkelijk het ook klinkt, ik nam nooit de tijd om eens te kijken of ik ergens blij mee was of om te zien waar ik op dat moment in mijn leven stond, laat staan hoe ik me daarbij voelde. Toen kwam ik in een scheiding terecht met de moeder van mijn oudste zoon. Dat was het moment waarop ik me af ging vragen hoe ik daar verzeild was geraakt. Gesprekken met een psycholoog en coaches leverde niet veel op.

En toen kwam er iets op mijn pad dat wél echt bij mij paste. Ik ging een week lang naar Albanië, zonder telefoon. Een week lang met andere gasten de bergen in, een week lang goede gesprekken. Ik vond daar de tijd, de rust en de connectie met andere mensen om wel even stil te staan. De vraag wat ik eigenlijk allemaal aan het doen was met mijn leven kwam weer naar boven. Dat loste niet in één keer al mijn problemen op, maar het gaf me wel veel nieuwe inzichten en ruimte. Ik ben daarna nog een aantal keer weg geweest en het hielp me iedere keer weer. Ik dacht, als het mij helpt, moet het anderen ook zeker helpen. Een week is helaas niet voor iedereen weggelegd, dus toen bedacht ik een 24 uurs concept. Om dit te testen, heb ik een aantal drukke vrienden 24 uur lang meegenomen. Ze hadden geen idee wat hen te wachten stond, wel wisten ze dat ze hun telefoon in moesten leveren. Het bleek goed te werken, iedereen was blij om even op een andere manier te connecten. Geen afleiding, mooie gesprekken – echt even verbinden. Na dit succes ben ik ermee door blijven gaan. En nog steeds kom ik vol energie en met een hele grote smile terug van ieder slow adventure.

 

 

Wat doet 24 uur in de natuur met jou?

Ik voel vrijheid – er is geen afleiding. Tevens voel ik creativiteit en inspiratie opkomen en ik kan mezelf weer opladen. Het is zo bijzonder wat de natuur voor je kan doen. Het is net als onder de douche staan- hier krijg ik altijd heel veel goede ideeën. De reden? Geen afleiding, geen prikkels! Ik ben geen expert, maar het is natuurlijk heel logisch dat je rustig wordt van de natuur, het is je natural habitat. De gebouwen waar we in wonen en werken zijn dat niet. Het is heel simpel, ga de natuur in zonder afleiding. Toch doen we het veel te weinig, aan mij om je hier in mee te nemen.

Tijdens de slow adventures zijn externe prikkels zoals tijd en telefoon niet welkom. Wat brengt het mensen als ze hier afstand van nemen?

Op het moment dat je niet meer op je telefoon kan kijken, word je je bewuster van je omgeving. Je kijkt eens goed om je heen om te zien waar en met wie je bent. Als je op het station loopt, dan zie je dat iedereen op hun telefoon zit. Er is geen aandacht voor anderen, mensen zoeken alleen maar afleiding. Zonder telefoon heb je ineens wel weer aandacht voor de mensen om je heen. Je maakt een praatje in plaats dat je je verstopt achter je scherm. Je wordt je veel bewuster van alles, het wordt weer bijzonder, je connect weer met anderen.

Als het gaat om tijd, het maakt niet uit hoe laat het is. Er is geen to do list, we hoeven nergens op tijd te zijn. In het begin is het wennen, maar het werkt heel bevrijdend. We zijn zo gewend om alles op tijd te doen, het werkt dan juist heel goed om alles los te laten. Ook wordt er tijdens de slow adventures geen alcohol gedronken. In een groep merk je vaak dat als er alcohol gedronken wordt, dat de stemming dan verandert. Niet perse negatief, maar het verandert wel. Juist door 24 uur niet te drinken, blijft iedereen dicht bij zichzelf.

 

 

Hoe komt het volgens jou dat mensen nu veel meer ‘aan’ staan dan vroeger?

Hoe ik het zie is dat er steeds meer afleiding is. Neem podcasts bijvoorbeeld, hoe leuk het ook is, het zorgt er wel voor dat ik de hele tijd informatie tot me krijg. Waar ik vroeger gewoon lekker fietste, heb ik nu oordopjes in met alleen maar prikkels. Alles moet vandaag ook efficiënter en beter, alles moet sneller. Hierdoor heb je al snel het gevoel dat je je tijd nuttig moet besteden. Ook je vrije tijd moet voor je gevoel dan efficiënt ingedeeld worden. Maar eigenlijk moet je in vrije tijd gewoon helemaal niets doen. Iedereen zou zich gewoon even lekker moeten vervelen.

Wat is je missie met OFFFFF?

Mijn missie is om mensen te helpen stil te staan. Ik heb zelf gemerkt hoe belangrijk het is, in welke fase in je leven dan ook. Niet alleen als je niet lekker in je vel zit, ook als je je goed voelt is het belangrijk om even stil te staan.  Helaas nemen we de tijd er niet voor. Ik maak het leuk en avontuurlijk, waardoor je niet bezig bent met ‘het stil staan’. Het hoeft helemaal niet zwaar te zijn om 24 uur lang bewust te worden van wat je allemaal aan het doen bent.

www.offfff.nl

 

Shared by Meanwhile/Anneloes van Vliet
Pics Rocco Stallvord
December 2022

 

CLOSE