MENU

“Het ware geluk is nu, nooit in de toekomst.”

 

De Nederlandse Swami Purnachaitanya heeft vanaf jongs af aan al veel interesse in spiritualiteit. Het monnikenleven spreekt hem aan – weinig bezittingen en de wereld rondreizen. Hij voelt zich aangetrokken tot Oosterse tradities, en de discipline over hoe je controle krijgt over je geest houdt hem bezig. Op zijn 16e woont Swami een publieke lezing bij in Amsterdam waar hij Sri Sri Ravi Shankar ontmoet, een spiritueel leider uit India. Hij gaat meer leren over yoga, ademhalingstechnieken en meditatie en na zijn studie vertrekt Swami – toen nog Alexander geheten – richting India om zich nog meer te verdiepen in de eeuwenoude geschriften en in meditatie onder begeleiding van Sri Sri Ravi Shankar. Met hem begint zijn spirituele reis om de tradities van yoga, meditatie, mantra’s en oude wijsheden zich echt eigen te maken. Een aantal jaar later wordt Alexander tot Swami benoemd door zijn spiritueel leraar.  Inmiddels reist Swami (een term uit het Sanskriet die ‘meester’ betekent) als monnik de wereld over als veelgevraagd yoga- en meditatiedocent en programmadirecteur van The Art of Living. Onlangs verscheen zijn boek Vind je innerlijke kracht, dat gaat over hoe de kracht van meditatie jou kan helpen in deze snel veranderende wereld. Alle tijd neemt de veelgevraagde Swami om zijn visie op een bewust leven met ons te delen.

 

Wat houdt een bewust leven in voor jou?

Voor mij betekent dat het letterlijk bewust worden van dit leven. Wie ben ik, wat ben ik, waarom ben ik hier? Op het moment dat dit helder is, dan kan je zeggen dat je een bewust leven leeft. Iedereen is op zoek naar geluk, naar ware innerlijke vrede. Een gevoel van vrijheid, waar je je op je gemak en veilig voelt. Mensen plakken daar verschillende labels op en vullen het op hun eigen manier in. Maar uiteindelijk is het die ware innerlijke vrede waar iedereen naar op zoek is. Als het niet helder is wie je écht bent, hoe kan je dan überhaupt weten waar je heen wilt of hoe je daar kunt komen? Er zijn veel mensen die mij vragen wat hun purpose of life is. Ze willen ergens heen, maar ze weten niet precies waar dat is. Mensen doen van alles om bij hun doel uit te komen, maar omdat het doel zelf niet helemaal helder is, komen ze er steeds achter dat de nieuw ontdekte weg het toch niet is. Iets zal even leuk, vrij, veilig of fijn aanvoelen, maar lang duurt het niet, waarna weer onrust zal ontstaan.

Wat ik zo mooi vind aan de vedische traditie, waar ik deel vanuit maak, is dat de meesters en yogi’s van deze traditie eeuwen geleden dit zo helder hebben gekregen. Ze deden dit door meditaties en door zich volledig te focussen op vragen als wie ben ik, wat is de wereld en waarom ben ik hier? Je bent een (tijdelijk) lichaam, maar je bent meer dan dat. Mensen weten dit ook wel – er wordt vaak gezegd “ik zit niet lekker in mijn vel” – en kunnen het lijf dus ook leren aanschouwen. Zodra je wat bewuster wordt, merk je dat je ook je gedachten kan observeren. Misschien niet altijd, maar steeds vaker realiseer je je dat gedachten komen en gaan. Omdát je ze kan observeren, betekent dat dus ook dat je nog iets anders bent dan je gedachten. Word je je nog wat bewuster dan ga je inzien dat je ook je emoties kan observeren.  De meeste mensen zijn zich daar niet van bewust en identificeren zich direct met hun emoties zoals verdriet of boosheid. Zodra je wat bewuster wordt, observeer je dat er boosheid of verdriet omhoog komt.

Je eigen patronen kan je ook observeren. Hoe jij jezelf ziet, hoe jij denkt dat anderen jou zien of hoe jij wilt dat anderen jou zien: het is allemaal onderdeel van je ego. Je ego zorgt ervoor dat jij je anders voelt dan de wereld om je heen. In je eerste jaren als kind heb je nog geen ego, daarna komt dit langzaam op wanneer je ouder wordt. Al deze aspecten van jezelf veranderen dus continu. Je gedachten veranderen, maar ook je gevoel, emoties en herinneringen veranderen. Je lichaam verandert, hoe jij jezelf ziet, hoe jij denkt en wilt dat anderen jou zien – het verandert. Dit kan je allemaal waarnemen omdat er ook iets is dat niet verandert.

Om verandering waar te kunnen nemen heb je een referentiepunt nodig, iets dat tijdloos en eeuwig is, iets dat onaangeraakt blijft. Dat is wat je echt bent. Op het moment dat je je daar bewust van wordt, realiseer je je dat je daar echt je kracht kan vinden. Dat referentiepunt is van nature puur, vredig, gelukkig en compleet. Zodra je je bewust bent van dit punt, verandert jouw omgang met de wereld compleet. Het is dan niet meer nodig om iets te bereiken om gelukkig te worden of om je vredig en vrij te voelen. Het ware geluk is nu, nooit in de toekomst. Op het moment dat je denkt ‘ik word later gelukkig’, heb je zelf je eigen geluk al uitgesteld. De echte bewustwording is er zodra je je realiseert dat je niets of niemand nodig hebt buiten jezelf om vervuld of compleet te zijn. Voor mij is bewust leven dus om mij steeds bewuster te worden van wie ben ik, mijn ware natuur, wat mijn doel is en waar ik heen wil. Zodra dit helder is, en je echt bewust leeft, verandert dit je blik op de wereld en hoe jij met mensen en de planeet omgaat.

 

 

Hoe leef jij een bewust leven als het om body, mind & soul gaat?

Zodra het helder is wie of wat je echt bent, verandert dat ook hoe je je identificeert met alle lagen van jezelf. Je zal altijd gedachten hebben, maar zodra je je hier bewust van wordt, is het niet nodig om iets met die gedachten te doen. Weten dat je niet alleen je lichaam en je gedachten bent, zal ervoor zorgen dat je dichtbij je centrum blijft. Ook als je er even niet bij kan, als je het even niet voelt, zorgen het weten en de kennis van je ware natuur ervoor dat je bij je centrum blijft. Voor mij is dit mijn rustpunt.

Ik start mijn dag met een aantal yoga oefeningen, na een nacht liggen is dat voor je lichaam heel fijn. Daarna beoefen ik een aantal ademhalingstechnieken, waaronder de Sudarshan Kriya van Art of Living, doe ik een meditatie en chant ik wat mantra’s die ik heb geleerd. Dit is mijn startpakket voordat ik ga ontbijten, hiermee kan ik er een dag tegenaan. Als het lukt, dan probeer ik voor het avondeten nog een meditatie te doen of wat mantra’s te chanten. Ik probeer dagelijks voldoende te bewegen door veel te wandelen. Ik reis veel waardoor ik op veel verschillende plekken eet, dus vaak eet ik gewoon wat mensen op dat moment hebben gekookt. Ik ben me dan wel bewust van wat, hoeveel en wanneer ik eet. Ik ben ook vegetarisch, dus vlees eet ik niet. Ik probeer te letten op wat mijn lichaam op dat moment nodig heeft, dit zorgt voor veel balans.

 

Hoe leef jij een bewust leven als het om de planeet gaat?

Zodra je je bewuster wordt van alles, kijk je ook met andere ogen naar de planeet. Vanuit de vedische traditie is er een mooi gebruik dat ook ik toepas. Voordat je uit bed stapt in de ochtend, vraag je via een mantra om vergeving dat jij je voeten op de aarde zet. Hiermee zeg je dus eigenlijk dat ons bestaan een last is voor de aarde. Dat klinkt overdreven, maar als je in rust kijkt naar wat we allemaal doen op aarde dan gebruiken we van alles. We plukken niet alleen appels van een boom, maar we dumpen ook afval, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Door de dag met deze mantra te beginnen begin ik er al heel bewust aan, om hopelijk iets positiefs bij te dragen.

Ik heb zelf weinig spullen. Ik leef uit een koffer en bezit geen huis en auto. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat je minder verbruikt wat schadelijk is voor de planeet.

Vanuit The Art of Living ondernemen wij veel projecten, waarbij we bijvoorbeeld bomen planten en opgedroogde rivieren weer laten stromen. We doen ons best om de lokale bevolking hierbij te betrekken en we maken mensen  bewust hoe ze milieuvriendelijkere keuzes kunnen maken.

 

Wie is voor jou altijd een grote inspiratiebron geweest?

Dat is mijn spiritueel meester – Gurudev Sri Sri Ravi Shankar. Hij leeft zijn leven zo selfless – hij is alleen maar bezig met anderen helpen, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Al 40 jaar lang reist hij de wereld rond om mensen te begeleiden, te helpen waar nodig. Het is zo inspirerend om te zien hoe hij anderen altijd voor laat gaan. Hij houdt onvoorwaardelijk van iedereen en wil wat kunnen betekenen voor die dat nodig hebben, wereldwijd. Zijn energie en enthousiasme zijn voor mij een ongelofelijke inspiratie, het motiveert mij om op mijn manier mijn steentje bij te dragen. Ik groei en leer daar nog steeds van, het is een blijvende inspiratiebron.

 

 

Op wat voor iemand hoop je terug te kijken aan het eind van je leven?

Als ik morgen dood zou gaan, dan ben ik helemaal tevreden met mijn leven en de keuzes die ik heb gemaakt. Dat klinkt misschien pessimistisch, maar voor mij is alles een bonus. Hoe bewuster je leeft, en als het helder is wie je bent en waar je heen wilt, dan (be)leef je dat elk moment. Elk moment is dan compleet. In die zin ben ik heel tevreden. Ik denk elke dag weer wat kan ik vandaag doen, maar het is voor mij niet nodig om in de toekomst nog iets te (willen) bereiken.  Het is voor mij één grote reis, een mooi avontuur, een voortdurende verwondering van alles dat op mijn pad mag komen.

www.swamipurnachaitanya.com

 

Shared by Anneloes van Vliet / Meanwhile
Pics Swami Purnachaitanya
Januari 2023
CLOSE