MENU

“Het bos is de therapeut, mijn taak is om de deuren te openen.”

Way Back Home

Eén worden met de natuur. Loslaten van alle dagelijkse stress, gedachten en deadlines. Dat is waar Kat Novotna naar streefde nadat ze door te veel werk chronische pijn in haar lichaam begon te ervaren. Ze merkte dat het bos de enige plek was waar ze echt rust kon vinden. Het inspireerde haar zo dat ze anderen wilde helpen. Kat werd een gids voor bostherapie en liet veel zien wat de impact van de natuur is op lichaam en geest.

 

Wat is Forest Bathing precies?

Forest Bathing is een inversie van de natuur in je lichaam – wat we bodyfulness noemen. Iedereen kent mindfulness, maar dit gaat over bodyfulness – bewust worden van je lichaam en de vrijheid die het kan ervaren. Een gebruikelijke Forest Bathing-sessie duurt 3 uur en als je dit doet met een gids, helpt de gids jou volledig in de zintuigen te komen. Het effect is dat mensen een staat bereiken van ‘de deuren openen’. Normaal gesproken hebben we al deze filters en gedachten, maar als je door de 5 zintuigen wordt geleid, kom je in een andere tijd en ruimte. Het is net als de tijdloosheid en vrijheid die mensen zich herinneren uit hun kindertijd – vrij en gelukkig zijn. Het gaat over vertragen, ontspannen, bij je lichaam komen. De effecten van op dat moment zijn, kun je veel van de natuur ontvangen. De natuur is onze partner in dit proces – een actieve partner om mee te verbinden, die ons innerlijke openbaringen laat zien. Het toont ons onze creatieve ideeën, hoe we kunnen genezen, wat onze emoties zijn, pure gelukzaligheid, vrijheid … zoveel inspirerende aspecten voor een nieuwe levensstijl.

 

 

Wat inspireerde je om een gids voor bostherapie te worden?

Mijn eigen levensstijl! Mijn eigen ervaring met deze wereld, het tempo, deadlines, druk en stress. Ik werkte vroeger als vertaler, had een eigen bedrijf waarin ik veel klanten tevreden stelde. Te veel deadlines en ik heb vrijwel mijn hele leven achter de computer gezeten. Ik kreeg pijn in mijn lichaam en mijn rug. Ik kreeg ook een oogontsteking – die twee jaar lang chronisch was, waardoor ik op een gegeven moment stopte met werken met de computer. Ik moest mijn levensstijl heroverwegen, weer leren ontspannen, dus ben ik begonnen met yoga en meditatie. Ik merkte dat het bos de enige plek was waar ik me goed voelde vanwege de frisse lucht. Het bos en zijn kleuren waren zo rustgevend voor mijn ogen. Het is eigenlijk wetenschappelijk aangetoond dat de kleuren groen en bruin echt rustgevend zijn voor de ogen. Dat was mijn proces voor mijn eigen herstel. Ik ben begonnen met het geven van trainingen voor bedrijven om contact te maken met mensen en ik merkte dat iedereen in het bedrijfsleven dezelfde problemen had. Deze mensen zaten de hele dag, bewogen niet, gingen niet uit, wat resulteerde in burn-outs, mentale problemen zoals angst, paniekaanvallen en depressie. Ik wilde helpen, dus ik keek naar lifecoaching, maar in het proces realiseerde ik me dat ik iets meer wilde doen in het moment, actief zijn en in de natuur zijn. Het werd dus duidelijk dat ik een Forest Therapy-gids wilde worden en sindsdien is het mijn missie én passie geworden.

 

 

Op welke manier hebben mensen baat bij Forest Bathing?

Mensen profiteren op drie niveaus: psychiologisch, mentaal en emotioneel / spiritueel. Psychiologisch is wat mensen voelen, ze gaan zich beter en gezonder voelen. Alle markers zoals stresshormonen, hoge bloeddruk, hoog cholesterol – allemaal onderdeel van de moderne levensstijl – zijn in balans in jouw lichaam. Bomen hebben hun eigen immuunsysteem en ze bevatten fytonciden – antimicrobiële etherische oliën die bomen beschermen tegen ziektekiemen. Onderzoek in Japan heeft aangetoond dat als deze fytonciden eenmaal in de lucht worden vrijgegeven, ze niet alleen automatisch door een persoon worden ingeademd, maar ook het immuunsysteem van zowel de persoon als de boom wordt gekoppeld. Wat gebeurt er in ons lichaam? Onze natuurlijke killercellen, degenen die ons tegen virussen beschermen, worden niet alleen geactiveerd maar nemen ook toe en worden gedurende enkele weken verhoogd na een wandeling van drie uur. Het is dus een grote boost voor je immuunsysteem.

Wat betreft het mentale niveau: wat mensen melden en opmerken, is dat hun stemming verandert. Je voelt je beter, je kunt een stapje terug doen en je leven vanuit een vogelperspectief bekijken. Je cortisol is lager, waardoor je kunt kalmeren. Mensen kunnen gemakkelijker innerlijke rust vinden.

Wat betreft het emotionele / spirituele aspect – mensen voelen een echte verbinding met de natuur. Een verbinding met het geheel, beseffen dat we deel uitmaken van iets groters. Als we gezonde mensen willen, hebben we gezonde bossen, gezond water en lucht nodig. Wanneer mensen tegen een boom leunen, voelen ze een echte verbinding en voelen ze dat iets hen vasthoudt. Je emoties registreren – als je al in een goed humeur bent, zal het bos je alleen maar gelukkiger maken. Als er iets is dat je moet verwerken, als er verdriet is, zal het bos je spiegel zijn – je laten zien wat er in je lichaam en geest gebeurt – wat vaak resulteert in een grote opluchting.

 

 

Hoe heb je tot nu toe mensen kunnen helpen?

Het bos is de therapeut, de gids opent de deuren! Het is mijn taak om de deuren te openen, mensen te helpen langzamer te gaan. De verhalen die ik zie en terug hoor van mensen zijn verbazingwekkend. Mensen ervaren diepe momenten en reflectie op hun leven. Soms veranderen mensen van baan na een wandeling – in het besef dat het niet goed voor ze is. De meeste mensen introduceren meer stilte en solo-tijd – en zorgen ervoor dat ze voor zichzelf zorgen. Soms doen de wandelingen en tijd in het bos mensen beseffen dat ze aan relaties moeten werken. Het is een grote eer om mensen op deze manier te helpen, vooral omdat we weten dat ze het ook echt zelf doen.

Dankzij Covid heb ik mensen op verschillende manieren kunnen helpen. Mensen maken een wandeling in hun eigen bos en ik begeleid ze door hun koptelefoon om ze in contact te brengen met de natuur. Ik ben ook begonnen met EcoNIDRA – een tak van de yoga nidra-boom waar nidra de natuurverbinding ontmoet. Een geleide meditatie die je verbindt met de natuur. Het helpt mensen verbazingwekkend goed, dus ik denk dat Covid ook wat deuren voor mij heeft geopend.

 

www.waybackhome.info

 

Gedeeld door Your Souldier
Pics: Way Back Home, op de voorpagina Unsplash
Januari 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CLOSE