MENU

“Een simpeler leven geeft zoveel meer.”

The Slow Five met Tess Milne

Vol onbevangenheid zet tv presentatrice Tess Milne zich al jaren in voor een mooiere wereld. Met een goudeerlijk hart laat Tess zien wat een gezonde leefstijl kan betekenen voor haarzelf én voor de planeet. In de volle overtuiging dat als we alles samen doen er een hoop kan veranderen. In een bevrijdend gesprek deelt Tess haar visie op een bewust leven met ons.

Wat houdt een bewust leven in voor jou?

Een bewust leven is voor mij voornamelijk in verbinding blijven met de dingen om mij heen. Klinkt gek – maar soms zeg ik ‘hallo’ tegen de planten die op dat moment naast me staan. We worden zo overspoeld met onze gedachten waardoor we constant in ons hoofd blijven zitten. Over dingen die er eigenlijk niet toe doen – afspraken, to do’s waar we geen controle over hebben, noem maar op.  Terugkeren naar dát wat er daadwerkelijk om je heen aanwezig is, dat is voor mij het idee van bewust leven.  Een groot onderdeel van bewust leven zijn mijn twee kleine kids – die trekken mij hoe dan ook in het moment. En ja, dat kan ook midden in de nacht zijn..!

Maar ook bewustzijn van wat je aanhebt of wat je gebruikt – weten dat het ergens vandaan komt en dat overal een verhaal achter zit. In mijn puberteit was het normaal om iedere week iets nieuws aan te hebben want twee keer hetzelfde aan op vrijdagavond was echt not done. Ook in de televisiewereld en de gala’s die daarbij hoorde – daar wilde je natuurlijk niet 2 keer met dezelfde jurk gezien worden. Het voelde alsof het niet mocht. En toen, ik denk zo’n 6-7 jaar geleden, is het groene vuur in mijn hart gaan branden. Ik ontmoette Dennis Karpes en Wessel van Eeden van Justdiggit. Zij vertelde mij een verhaal over de aarde en hun missie om de aarde in Afrika weer groen te maken dmv een oude techniek. Ik heb geen idee wat er met mij gebeurde maar er ging iets aan in mij – compleet overdonderd was ik! Want met dit onderwerp tik je zoveel meer aan. Als het daar groen is, kunnen mensen werken, kan er gegeten worden, kunnen kinderen naar school. En hetzelfde geldt hier in Nederland. Duurzaamheid heeft als gevolg een positievere toekomst voor onze kinderen. Klinkt logisch maar het gaf mij een enorm bevrijdend gevoel! Heerlijk dat ik mijn kleren dus wel vaker kan en wil dragen, net als een galajurk. Dat vrije gevoel komt voort uit de eenvoud van dingen, uit minder willen. Een simpeler leven geeft zoveel meer.

Hoe leef jij een bewust leven als het om body, mind & soul gaat?

Voeding is voor mij heel belangrijk. Dat komt voornamelijk doordat ik een schilklier disbalans heb waardoor ik meer dan ooit de positieve effecten ervaar van wat goed eten met je doet. Maar ook kleine momenten zijn belangrijk voor me. Ik probeer mijn dagen te beginnen met een quote uit The Bowl of Saki – een boek vol spirituele quotes. Dit in combinatie met een cappuccino met havermelk op een bankje in de tuin –  mijn diepe geluksmoment. Dit zijn kleine momentjes die ik mezelf gewoon toegeëigend heb en die maken mij zó gelukkig en bewust van alles. Ook probeer ik iedere dag wat beweging te krijgen. Dat kan rennen zijn of lopen door het bos – als ik maar even buiten ben en de vogels hoor fluiten.

Hoe leef jij een bewust leven als het om de planeet gaat?

Ik hoop dat door het leven te leiden waarvan ik denk dat als we het allemaal zo zouden doen, het de goede kant op zou gaan. Ik ben niet diegene die haar wc papier recycled – want ja, die mensen bestaan. Ik geloof erin dat als we allemaal iets doen, dat het dan optelt. De grotere lijnen pas ik toe in mijn leven. We rijden een hybride auto en hebben zonnepanelen op het dak van ons nieuwe huis, dan zo goed als energieneutraal gebouwd is. Mijn mindset is veranderd ten opzichte van vroeger. Als ik nu iets niet heb dan ga ik niet direct naar de winkel om het te kopen. In plaats van die winkel loop ik naar zolder om te kijken wat we nog hebben. Met kerst geven we tweedehands cadeaus  uit ons huis omdat we zoveel moois hebben verzameld door de jaren heen. Als ik producten koop probeer ik altijd voor de duurzame optie te gaan. Lukt me dat altijd? Nee, maar meestal wel. Ook hopen we in de toekomst onze hypotheek zo snel mogelijk afgelost te hebben en wie weet een zelfvoorzienend huis te creëren – weinig lasten, meer voldoening en meer vrijheid.

Wie is voor jou altijd een grote inspiratiebron geweest?

100 % mijn moeder! Ze heeft mij ten eerste op deze aarde gezet en sinds ik zelf een bevalling heb meegemaakt heb ik daar natuurlijk nog meer respect voor…Maar ook haar kennis en manier van leven inspireren mij. Toen wij klein waren is mijn moeder haar eigen hoveniers bedrijf begonnen, in die tijd was dat vrij bijzonder. Nu ik zelf een tuin heb ben ik zo zwaar onder de indruk van wat zij allemaal weet. Van alle planten tot aan de bodem, ik leer zo ongelofelijk veel van haar.

Wat voor iemand hoop je te zijn geworden als je ooit op je leven terugkijkt?

Ik hoop terug te kijken op iemand die niet is weggerend voor haar leven. Dat ik de gouden momenten niet heb gemist – de momenten waar eigenlijk niets gebeurd maar tegelijkertijd alles. Ik hoop dat ik niet door het leven gerend ben zonder er bewust mee bezig te zijn. Dat ik genoten heb van alles wat belangrijk is – alle tussendoor momentjes – samen met mijn kleintjes en man. Op die momenten hoop ik met volle tevredenheid terug te kijken.

 

 

Shared by Meanwhile
Pics Tess Milne
Mei 2021

 

 

 

CLOSE