MENU

Deel fiets. Deel filosofie.

Vélosophy

Wat als je niet alleen een geweldig idee hebt tijdens je koffiepauze, maar dat idee ook daadwerkelijk creëert mét je koffie? Jimmy Östholm, oprichter van Vélosophy, veranderde zijn gebruikte koffiecups in een fantastische fiets. Zijn merk gebruikt niet alleen gerecyclede producten. Voor elke fiets die verkocht wordt schenkt Vélosphy ook een fiets aan meisjes in ontwikkelingslanden zodat ze naar school kunnen. Jimmy deelt zijn verhaal met ons.

Wat inspireerde je om Vélosophy te starten?

Ik kreeg mijn eerste fiets toen ik vijf was, en ik herinner me mijn eerste trapbeweging nog steeds, hoe mijn wereld groter werd. Toen ik 13 was, bouwde ik mijn eerste fiets, samen met mijn vader en sindsdien ben ik verliefd op fietsen. Ik heb ze mijn hele leven gebruikt, als kind, op de universiteit en toen ik volwassen werd, denk ik dat het slechts een kwestie van tijd, timing en kansen was voordat ik een fietsenbedrijf begon. Ter inspiratie heb ik een artikel gelezen over het belang van fietsen in de derde wereld – hoe een fiets letterlijk het verschil kan zijn tussen naar school komen of niet, of zelfs tussen leven en dood. Dat inzicht gaf me het doel en de push om dit bedrijf te starten, om Vélosophy te starten.

Op welke manier draagt Vélosophy bij aan een betere planeet?

Over het algemeen denk ik dat we het doen door te erkennen dat onze samenleving voor een aantal echte uitdagingen staat en dat klanten steeds vaker verwachten dat bedrijven er iets aan doen, dus het is fundamenteel het juiste om te doen. Onze ‘doe-het-goed’-aanpak wordt dagelijks weerspiegeld wanneer we sourcen met circulariteit in gedachten en zoveel mogelijk gerecycled aluminium gebruiken – maar ook wanneer we samenwerken met bedrijven die net zo toegewijd zijn om goed te doen met een duurzame planeet in gedachten.

MAAR we doen het ook als we voor elke verkochte Vélosophy een fiets schenken aan een schoolmeisje in een ontwikkelingsland. Het geven van een fiets aan meisjes in ontwikkelingslanden had een grote impact op het leven van deze meisjes, waardoor ze hoop kregen op een betere toekomst. Wanneer meisjes toegang hebben tot school en onderwijs, is dit een sleutel gebleken in de strijd tegen armoede. Dus als we meisjes empoweren, twee wielen tegelijk, maken we deel uit van iets nog groters, letterlijk wielen in beweging zetten.

 

 

Waar ben je het meest trots op?

Ongetwijfeld onze één voor één belofte. Dat was een belangrijke beslissing en het heeft ons vanaf dag één bepaald.
Je kunt al het andere wegnemen, maar dat ene is een blijvende prestatie waar ik echt trots op ben.
Voor mij maakt het een wereld van verschil.

 

 

Heb jij advies of tips voor jonge ondernemers die een (duurzaam) merk willen starten?

Hm … Welk advies kan iemand geven? Omdat succes nauwelijks een garantie is, zou ik zeggen: creëer je bedrijf rond een doel dat JIJ belangrijk vindt. Want dan heb je in ieder geval je hart gevolgd – en dat is bijna altijd juist. Dat gezegd hebbende, zou ik zeggen: probeer echte problemen voor mensen op te lossen – en echte uitdagingen voor de samenleving.

www.velosophy.cc

 

 

Gedeeld door Your Souldier
Foto’s: Vélosophy
Augustus 2020
CLOSE