MENU

“Ons hart is zó wijs, het is de deur naar intuïtie.”

 

De stem van je mind en die van je hart écht leren onderscheiden. Dat is wat hart intelligentie expert en ondernemer Tess Keijzer jou wil laten voelen. Een diepere verbinding aangaan met jezelf, meer vervulling met impact en krachtige creativiteit als resultaat. Geen tijd meer verspillen aan wat je niet meer wilt doen om uiteindelijk te realiseren waar je echt naar verlangt in jouw leven. Maar hoe werkt het precies? Hoe leef je nou écht vanuit je hart en waarom doen we dat zo weinig?  Vanuit haar zonnige huis in Mallorca neemt Tess ons mee in het verhaal van And Heart, waar zij vrouwen coacht en begeleidt om meer vanuit het hart te gaan leven en leiden.

Wat maakt dat jij met And Heart bent begonnen?

Ik ben altijd gefascineerd geweest door menselijk gedrag. Bijvoorbeeld door hoe wij interacteren met elkaar, maar ook de relatie die we met onszelf en anderen hebben. Mijn studie Psychologie en master Training & Development zorgden ervoor dat ik al vroeg opgeleid was om trainer en coach te worden. Na een tijdje in loondienst te hebben gewerkt, kwam ik er al na een paar maanden achter dat dit niet werkte voor mij – vrijheid is een belangrijke waarde voor mij en die had ik daar minder dan dat ik zou willen. Ergens wist ik ook dat ik altijd al impact wilde maken. Door mijn baan op te zeggen, begon ik weer gemotiveerder te raken en dat maakte dat ik als freelancer aan de slag kon bij mijn toenmalige werkgever. Voor mij werkte dat perfect – ik kon niet alleen daar maar ook bij andere opdrachtgevers aan de slag om leiders betere en meer leiderschaps- en communicatie skills te geven. Op de achtergrond was ik veel bezig met mijn eigen ontwikkeling – ik reisde veel en deed een aantal verschillende opleidingen. Ik wilde nog meer verbinden met mijn eigen purpose en mijn eigen leiderschapsstappen. Dit alles maakte dat ik een intensief leadershipsprogramma ben gaan doen in 2018 in Spanje. Hieruit kwam, wat ik diep van binnen al wist, hoe belangrijk het is om vanuit je authenticiteit te leiden, vanuit je essentie. In al die jaren dat ik bij corporates, verzekeringsmaatschappijen, ziekenhuizen, banken, en overheidsinstellingen kwam, zag ik dat mensen voornamelijk werken vanuit hun hoofd en niet verbonden zijn met hun essentie. Het is echter juist de connectie met jezelf die zo ongelofelijk belangrijk is – om uiteindelijk ook krachtige relaties en samenwerkingen te creëren, om impact te maken in deze wereld en mooie resultaten te realiseren.

Terwijl ik dit alles aan het ontdekken was, ben ik in mei 2018 hard gecrasht met mijn mountainbike. Ik vloog over mijn stuur heen en raakte bewusteloos. Deze val was echter voor mij een wake up call, ook ik moest uit mijn hoofd komen om in mijn hart te landen, letterlijk en figuurlijk. In de weken daarna hoorde ik ergens een stem die zei ‘It’s your mission to bring more heart into this world.’  Vlak daarna las ik in een boek over heart intelligence, en ik realiseerde me hoe belangrijk het is en hoeveel wijsheid er in je hart zit. Ik bezocht een seminar van Dr. Joe Dispensa, die de kracht van het hart benadrukte. Ook ben ik naar Heartmath Institute gegaan in Californië, hier doen ze wetenschappelijk onderzoek naar hart intelligentie. Alles viel op z’n plek, ik ontwikkelde het Heart Leadership Model en dit maakte dat And Heart in 2019 werd geboren.

 

 

Is het belangrijk voor jou dat alles rondom hart intelligentie wetenschappelijk is onderbouwd?

Mensen willen vaak weten hoe het werkt, er moet een fundament zijn dat ze kunnen begrijpen. Ervaring leert uit de grote gedragsverandering trajecten waaraan ik mee werkte, dat mensen willen weten hoe en waarom het werkt, een mooi verhaal of ‘slechts’ een gevoel overbrengen is dan niet genoeg. Wanneer je mensen mee wil nemen in een visie is het belangrijk om de ander te ontmoeten waar diegene staat. De wetenschap helpt daarbij, het is de brug tussen jou en de ander. Wetenschap verenigt. Als je weet hoe en waarom iets werkt, dan kan de impact veel groter zijn. Als je begrijpt wat hart intelligentie is en hoe hart coherentie werkt, dan weet je hoe je jouw hart en brein met elkaar in verbinding brengt. Door die kennis kan je het nog krachtiger toepassen in je leven en in je werk.

Wat is de essentie van Heart Leadership?

Heart Leadership gaat enerzijds over zelfliefde en anderzijds over moed om daadwerkelijk je hart te volgen, om te doen wat goed is voor het groter geheel. Het gaat over vanuit liefde kunnen en durven komen. Liefde is niet altijd even makkelijk, het kan ook heel scherp en eerlijk zijn, je uit je comfortzone halen. Je baan opzeggen of je relatie beëindigen kan ook pijn doen. Het vergt moed om dat te doen, om voor jezelf en het groter geheel te gaan staan. Hart intelligentie is dé tool om te connecten met de wijsheid van je hart. Je brengt je hart in coherentie, waardoor je brein en hart met elkaar harmoniseren.  Dit brengt je uiteindelijk in een optimale staat. Het brengt je in staat om te leven vanuit jouw volle potentie en te floreren, daar gaat Heart Leadership over. Leading from the inside out, leiden van binnen naar buiten. Leiden vanuit je waarden en purpose. De connectie met jezelf is zó belangrijk – de focus op zelfliefde en tegelijkertijd de moed hebben om vanuit daar die beweging naar buiten te maken.

 

 

Hoe komt het dat veel mensen vergeten zijn om vanuit hun hart te leven?

Veel mensen leven vanuit het hoofd. Dat komt door hoe we geconditioneerd zijn, hoe we geprogrammeerd zijn in het schoolsysteem. Als je als kind iets wilt doen, krijg je vaak de vraag waarom. Dit zorgt ervoor dat een kind automatisch in zijn of haar hoofd gaat zitten, want we moeten er dan over nadenken. We leren ons te verantwoorden voor de keuzes die we maken. Als we kijken naar heel lang geleden, toen was het Descartes die zei ‘Ik denk, dus ik ben.’ Stel je voor dat hij had gezegd ‘Ik voel, dus ik ben.’ Dan zouden we een hele andere kant zijn ingeslagen, dan zouden gevoel en emotie veel belangrijker zijn geweest. Leven en leiden vanuit je hart gaat heel erg over emotie. Dankbaarheid, liefde, compassie en waardering zorgen er allemaal voor dat je hart energetisch veld een hogere frequentie uitstraalt, wat je weer in een staat van creatie brengt. Dus die optimale staat van zijn.

Wat brengt het jou zelf om volledig vanuit je hart te leven?

Van nature ben ik echt een ‘hartvolger’ – overigens zijn we dat in essentie allemaal. Ons hart is zó wijs, het is de deur naar intuïtie. Intuïtie is zuivere intelligentie. Tegelijkertijd heb ik ook mijn uitdagingen – ik ben immers ook opgegroeid in ons huidig (school) systeem. Ik kan hierdoor erg de neiging hebben om veel in mijn hoofd te zitten. Dus ik probeer altijd weer die focus naar mijn hart te brengen, om te vertrouwen en de moed te hebben om dat te volgen. Als ik kijk naar mijn leven tot nu toe, durf ik wel te zeggen dat ik moedig ben – ik durf keuzes te maken. Soms spannend, soms alleen, maar ik doe het wél en dat brengt me zoveel. Ik woonde bijvoorbeeld net na mijn studie een jaar in New York City. Of toen mijn vriend en ik elkaar 5 maanden kende verhuisde we naar Mallorca. Ik doe wat goed voelt voor mij, en door de commitment met mezelf weet ik welke kant ik op wil. Ik heb een stip aan de horizon en bij elke stapje die ik nu neem stel ik mezelf de vraag of het in alignment is met die stip aan de horizon. Vanuit mijn hart leven levert me meer dan ik ooit had durven dromen. Wanneer je naar je hart gaat luisteren, en wanneer je de moed gaat voelen in je lichaam, dan komt er een kracht vrij die verder gaat dan we ons kunnen voorstellen.

Wat is je missie met And Heart?

To bring more heart into this world! Het is mijn missie om mensen te verbinden met hun essentie, met de wijsheid van hun hart. Leiden vanuit liefde en met een flinke dosis lef. Om echt die vervulling te ervaren en impact te maken in deze wereld, om deze plek mooier en krachtiger te maken.

www.andheart.co
Instagram @andheart

Shared by Meanwhile / Anneloes van Vliet
Pics Tess Keijzer
December 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

CLOSE