MENU

De magie van het (duurzaam) geven

WeDunia

Hoe vaak krijg jij een kado waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten? En hoe draagt dat kado eigenlijk bij aan jouw eigen welzijn of dat van de planeet? Deze vragen stelde Linda Sibie zichzelf een aantal jaar terug toen zij overspoeld werd met kado’s waar ze eigenlijk niets mee deed. Linda besloot WeDunia op te richten, een online platform waar jij een duurzaam verlanglijstje samen kan stellen om te delen met anderen. Een mooi en nodig initiatief waar Linda ons meer over vertelt.

 

Hoe is WeDunia tot stand gekomen?

WeDunia is een initiatief dat WereldWijze geschenken aanmoedigt. WeDunia zet zich in op het verduurzamen van de kado’s die we zo graag aan elkaar geven. Veel van de geschenken die je krijgt heb je niet perse nodig. Hoe vaak krijg jij, je partner of je kind een kado dat een positieve bijdrage levert aan dat wat voor ons allemaal zo van levensbelang is: onze planeet en de bewoners daarvan? Waarschijnlijk veel te weinig. Ik, Linda Sibie,  heb daarom een online duurzaam verlanglijstje in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat er meer kado’s worden gegeven die onze wereld en de bewoners ervan verrijken en koesteren. WeDunia wil inspireren om donatie, activiteiten, tweedehands en impactvolle kado’s de norm te maken. Na jaren op Bali te hebben gewoond, omringd door de eenvoud en magie van het leven zijn mede oprichter Martina Andermatt en ik, verliefd geworden op een minimalistische en mindful levensstijl.

 

 

Waarom is het zo belangrijk dat er op een andere manier gekeken wordt naar kado’s en het geven daarvan?

Als moeders van jonge kinderen weten we hoe vaak je een kado krijgt dat je niet perse nodig hebt of niet duurzaam van aard is. De cultuur van geven gaat niet altijd over materiële zaken, er is zoveel meer. Met een passie voor duurzaamheid willen wij ouders, kinderen en scholen inspireren met waardevolle kado alternatieven die impact maken voor mens & natuur. Vanaf je geboorte word je vaak al overspoeld met kado en spullen. Dit ervaarde ik ook tijdens mijn zwangerschap op Bali. Door het reizen en wonen in Bali waar onze kinderen zijn opgeroeid ben ik veel bewuster geworden wat voor impact onze consumptie heeft op onze magische wereld. Het zien van strand bezaaid met afval en koraal wat verdwijnt maakt mij verdrietig. Vanaf de zwangerschap ontving ik vele kado’s, spullen die ik niet nodig had en niet om had gevraagd. Dit moet toch anders kunnen? Toen onze dochter een stukje geadopteerd regenwoud voor haar geboorte kreeg wist ik dat het wél anders kan. De magie van kadootjes geven en krijgen maar dan zo dat we onze wereld (Dunia betekent wereld in het Indonesisch) en anderen er zo min mogelijk mee belasten. Onze kinderen groeien op met WeDunia proof kadootjes en deze mindset vertaald zich door in allerlei keuzes die wij maken. Het geven van een stukje regenwoud, adopteren van koraal of een schildpad, donatie knuffels, een uitnodiging voor een speeldate icm het maken van iemands favoriete maaltijd en het inpakken van tweedehands en doorgeef cadeaus zijn op Bali heel normaal.

 

Op wat voor manieren maken jullie een verschil als het gaat om
bewustwording en klimaat?

 Op onze ‘Browse Gift Inspiration’ pagina hebben we nu al ruim 50 initiatieven/ kado-alternatieven staan die goed zijn voor jou en onze planeet. Je voegt ze makkelijk toe aan je duurzaam verlanglijstje of deelt ze op de WereldWijze Kadokaarten. Op het duurzaam verlanglijstje is ruimte voor het delen van je waarden omtrent kado geven en zo kun je op een sympathieke manier delen hoe jij verspilling wilt voorkomen en voor welke WereldWijze doelen je warm loopt. Met de kadokaarten wil WeDunia het geven van donatie, activiteiten, tweedehands en doorgeef kado’s leuker en vooral makkelijker maken. Zo heb je namelijk altijd een WereldWijs kado in huis.

 

 

Wat is jullie missie?

Iedere viering WereldWijs, zonder verspilling en twijfel over wat je zal meebrengen. Samen maken we WereldWijze kado’s de norm en blazen we nieuw leven in de essentie van kado’s geven en onze oceanen. Want voor iedere gebruiker en product adopteert WeDunia koraal om zo actief bij te dragen om onderwater ecosystemen te herstellen en ze niet te laten verdwijnen.

www.wedunia.org

 

 

Shared by Your Souldier
Pics WeDunia
January 2022

 

CLOSE