MENU

“Ons doel is om het echte Afrika te laten zien, ver weg van massatoerisme.”

Charlie’s Travels

Toen hij eenmaal voet zette op het Afrikaanse continent, werd Charles Witlox er niet alleen verliefd op, hij wilde het echte Afrika met anderen delen. Dus startte hij 7 jaar geleden zijn eigen reisbureau – waarbij hij reizigers buiten de gebaande paden bracht en hen verrijkte met de cultuur en mensen van Afrika. Charles, beter bekend als Charlie, deelt de reizen die hij en de reizigers maken in zijn eigen films (hier te vinden!). Pas wel op, want als je één van zijn films hebt gezien, wil je meteen je koffers pakken…! Charlie deelt zijn bijzondere verhaal met ons.

Eind december 2022 bereikte ons het verdrietige bericht dat Charles door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen. Wij zijn in gedachten bij hem en zijn familie. Zijn fijne, positieve energie en liefdevolle blik naar de wereld blijft ons bij na hem meerdere keren gesproken te hebben. Charles was een voorbeeld van wat de wereld nodig heeft.

Wat inspireerde je om Charlie’s Travels te starten?

Ongeveer 15 jaar geleden ging ik met mijn ouders op safari in Tanzania. Niet lang daarna liep ik stage in Kenia. Ik werd verliefd op het land, op Afrika, haar cultuur, de mensen en hun manier van leven. Ik wilde leven zoals zij leefden en niet alleen de domme toerist zijn. Kenia is zoveel meer dan een toeristencircus. Dus begon ik mijn eigen reisbureau – op deze manier kon ik mensen de andere kant van Kenia laten zien. Mijn grootste motivatie was om mensen te verrassen, ze iets anders te laten zien. Ik wilde mensen laten ervaren hoe mooi de landen en de mensen zijn, en in tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, helemaal niet gevaarlijk. Ik denk dat we zoveel van deze landen kunnen leren.

 

 

In welk opzicht verschilt Charlie’s Travels van een normaal bureau?

Veel bureaus, bijvoorbeeld in Nederland, kopen eenvoudigweg producten van touroperators hier in Afrika. De touroperators hier, die lokaal worden gerund, weten tegenwoordig vaak niet precies wat de reiziger wil. Maar het reisbureau heeft minder invloed op de producten – want die staan hier. Charlie’s Travels is on the ground in Afrika, weet wat de reiziger wil en we hebben veel reiservaring. We leven ons product, onze reizen – ikzelf woon hier ook nog. Ook wat betreft social branding hebben we een andere aanpak. Ik maak zelf kleine filmpjes wat het merk echt sterk maakt. Door echt hier ter plaatse te zijn, kunnen we ons eigen echte merk creëren en ontwikkelen.

 

 

Op welke manier draagt Charlie’s Travels bij aan duurzaam reizen?

We willen dat de toeristische impact evenredig wordt verdeeld onder de bevolking. Niet alleen de economische impact, maar ook de ecologische impact. Ons doel is om gebieden niet uit te putten. Buiten de gebaande paden betekent ver weg van het massatoerisme. We vinden ook dat iedereen een redelijk inkomen verdient. Daarnaast compenseren we de CO2-uitstoot. Maar we vinden het ook erg belangrijk welke culturele impact de reis heeft gehad op jouw manier van kijken naar de wereld. Dus in zekere zin moet het zowel reiziger als ontvanger opvoeden.

Wat is jouw missie?

Een andere kant van Afrika laten zien. Een prachtige reis kunnen aanbieden, mensen een nieuwe manier van reizen laten zien die zal bijdragen aan zowel de reiziger als de lokale bevolking.

 

 

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

Het feit dat we dit allemaal samen doen. Ik ben erg trots op het team – iedereen draagt bij, zoveel mensen die ons helpen. Ze geven allemaal 100% voor de mensen, landen, producten en ze zijn allemaal erg betrokken bij de reiziger. Het is bijzonder om te zien wat we delen en dat iedereen gedreven is en het vol passie doet. Dit samen kunnen doen, iets moois kunnen creëren, is geweldig.

www.charlies-travels.com

 

Gedeeld door Anneloes van Vliet / Meanwhile
Pics Charlie’s Travels
Januari 2021
CLOSE