MENU

“Ademen is onze grootste bron van levensenergie.”

 

Ademen. We doen het dag en nacht zonder erbij stil te staan. Maar wat als we dat wél zouden doen? Stilstaan bij onze ademhaling? Nikki van der Velden ontdekte ruim vijf jaar geleden de kracht van ademen. Een andere ademhaling veranderde haar leven compleet. Het had zoveel impact op haar leven, dat ze het van de daken wilde schreeuwen. Ze richtte The Breathwork Movement op – een platform dat jou meeneemt in de wereld van ademhaling. Vanuit Portugal deelt Nikki haar bijzondere verhaal over wat anders ademen met haar heeft gedaan en hoe het ook jouw leven zou kunnen veranderen.

Je noemt de adem de dirigent van het lichaam.
Waar heeft je adem allemaal invloed op?

Je begint je leven met een inademing en je eindigt het met een uitademing. Ademen is onze grootste bron van levensenergie. We doen het de hele dag door en we doen het ons hele leven, maar we doen het over het algemeen te onbewust. Ergens heel fijn natuurlijk want als we de hele dag gefocust zouden zijn op onze ademhaling dan is er geen ruimte voor alles wat we eromheen willen doen. Toch zorgt het onbewuste ervoor dat we niet altijd op een gunstige manier ademen. Je kan het verkeerd ademen noemen, ik noem het liever disfunctioneel: je ademt niet op de manier die past bij wat je op dat moment aan het doen bent. Disfunctioneel ademen kan allerlei oorzaken hebben. Je kan lang ziek zijn geweest, trauma’s hebben opgelopen of angst en stress hebben ervaren. Alles wat je meemaakt in je leven reflecteert in een eigen, unieke manier van ademen. Ook de grote hoeveelheid prikkels die we op een dag binnen krijgen kunnen ervoor zorgen dat je disfunctioneel gaat ademen, het maakt je gejaagd en je adem versnelt. Een snelle ademhaling zorgt ervoor dat jij alert wordt maar ook dat jij je (meer) opgejaagd en gestrest gaat voelen. Zodra je je bewust wordt van het feit dat jij je ademhaling kan sturen, dan komt de dirigent om de hoek kijken. Op het moment dat jij zorgt voor een kalme ademhaling, zal dit invloed hebben op jouw hele systeem. Jouw parasympatisch zenuwstelsel, ook wel bekend als het rust zenuwstelsel, wordt geactiveerd. Je trapt op de rem met je ademhaling. Hierdoor zullen jouw gedachten kalmeren, je zal minder angst ervaren, je spieren zullen gaan ontspannen, kortom, het hangt allemaal samen. Je hebt hierdoor zelf zoveel invloed op hoe jij je voelt en hoe jij de dag doorkomt.

Elke cel in jouw lichaam is afhankelijk van de manier waarop jij ademt. Als jij onbewust op een grillige en oppervlakkige manier ademt, dan kan je de cellen in jouw lichaam nooit voeden met de levensenergie die ze nodig hebben. Dit heeft allerlei uitwerkingen op zowel emotioneel, fysiek en mentaal niveau.

 

 

Wat maakt dat er zoveel mensen ‘verkeerd’ ademen?

Dat is voor iedereen anders. Veel mensen ademen te oppervlakkig, te snel en te hoog in de borst. Zodra jij een kalme buikademhaling hebt waarbij je jouw middenrif gebruikt, zal dit ervoor zorgen dat alle systemen intern beter gaan werken. Het activeert je darmen, het zorgt voor meer ontspanning en zorgt ervoor dat je beter slaapt. De grootste oorzaak waarom zoveel mensen ongunstig ademen, is stress. We staan de hele dag ‘aan’ en er wordt ongelofelijk veel verwacht vanuit de maatschappij waarin we leven. Het nieuws dat we tot ons krijgen is grotendeels negatief en we krijgen meer prikkels binnen op één dag dan iemand in de middeleeuwen in een heel leven. Dit zorgt er allemaal voor dat we angstiger, gestrester en opgejaagd de dag door gaan. Hierdoor ga je sneller ademen en voel je vaak nog meer stress.  Kortom, een vicieuze cirkel.

Het mooie is dat je dit zelf kan doorbreken. Het kan zoveel winst opleveren, simpelweg door kleine interventies. Het begint bij bewustwording. Zodra je door hebt hoe je je ademhaling kan kalmeren, dan realiseer je je dat je goud in handen hebt. Je ademhaling heb je altijd bij je, waardoor je overal weer de lead kan nemen over je eigen interne systeem.

 

 

Hoe is ademhaling een rol in jouw eigen leven gaan spelen?

Al ruim tien jaar ben ik bezig met yoga en meditatie. Ik zocht innerlijke rust, ik ben een actief beestje en voelde me bijna altijd onrustig. Ik zocht naar manieren op mijn hoofd te stillen. Ademhaling is een groot onderdeel van yoga en meditatie, toch was ik me hier niet echt van bewust. Totdat ik per ongeluk in een yogaklas terecht kwam waar geen yoga op het programma bleek te staan, maar de Wim Hof ademhaling. Ik zat op dat moment al ruim vijf maanden thuis door een zware hersenschudding. Ik kon weinig verdragen, had veel pijn en alle prikkels waren me teveel. Het enige wat me die maanden op de been hield waren mijn dagelijkse yogaklasjes. Ik dacht dat ik me had ingeschreven voor yin yoga, het bleek dus Wim Hof breathwork te zijn. Toch besloot ik te gaan, ik was er immers toch al en ik sta voor veel open in het leven. Na twintig minuten intens ademen brak ik. Ik zat zo vast in mijn hoofd en was helemaal verkrampt door de gedachte hoe ik uit deze situatie moest komen. Er was zoveel om los te laten en dat gebeurde dan ook. Voor het eerst had ik even geen gedachten. Ik was in een soort sterrenhemel, fysiek was ik aan het ontladen. Alle spanning kwam los. Toen wist ik dat ik mijn weg eruit gevonden had – de sleutel naar herstel.  Het waren slechts 20 minuten maar het voelde als een hele dag. Vanaf toen ben ik mij gaan verdiepen in ademhaling – er ging een wereld voor me open. Waarom leerden we dit niet op school? Iedereen zou dit moeten weten! Niet lang daarna werd The Breathwork Movement geboren, een platform waar iedereen toegang heeft tot meer kennis en inspiratie als het gaat om ademhaling.

 

Wat ervaren de meeste mensen zodra ze de kracht van hun eigen adem hebben ontdekt?

Dat kan alle kanten op, het verschilt per persoon en van dag tot dag. Er zijn veel verschillende manieren van ademhalen, elk met andere resultaten. Los van de directe effecten van een oefening, ervaren de meeste mensen over het algemeen dat ze zich sterker voelen en meer vertrouwen krijgen in zichzelf en het leven. Ook gaan ze zich fitter en energieker voelen, je adem is immers je grootste bron van levensenergie. Zodra je door hebt hoe ademhaling voor jou werkt, zal je een fijner, gezonder, gelukkiger en rustiger bestaan krijgen. Laat je vooral informeren wat bij jou past, wat je lichaam op dit moment nodig heeft.  Ademhalen werkt voor iedereen, je kunt met een paar basisprincipes heel ver komen. Ga gewoon eens ervaren wat het doet. Je ademhaling geeft veel signalen af van wat je lichaam nodig heeft, probeer daar eens naar te luisteren, het écht te voelen. Je ademhaling liegt nooit. Het helpt je bewuste keuzes te maken, om te kijken wat je écht wilt in het leven.

 

 

Wat is je missie met The Breathwork Movement?

Ik hoop zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren en inspireren met de kracht van de adem – voor meer gezondheid, rust en geluk in het leven. Ik wil mensen hier bewust van maken, die olievlek verspreiden, laten zien hoeveel het je geeft als je anders gaat ademen.

 

Gedeeld door Anneloes van Vliet/Meanwhile
Februari 2023
Pics Nikki van der Velden
CLOSE