MENU

3D geprinte meubels van plastic afval

vanPlestik

Vier jaar geleden vonden Sam van Til en Nout Kooij het tijd om zelf bij te dragen aan een duurzaam Amsterdam. Veel van het plastic dat wordt verzameld kan niet worden niet gerecycled en daar wilde zij wat mee doen. Sam en Nout ontwikkelde een 3D printer om met dit overgebleven materiaal weer nieuwe producten te maken. Inmiddels is hun bedrijf vanPlestik een groot succes en hopen zij met hun 3D printers de wereld te veroveren. Roos van vanPlestik vertelt ons hun verhaal.

 

Wat doet vanPlestik precies?

We gebruiken onze grootschalige 3D printers om plastic afval te verwerken tot nieuwe en waardevolle producten. We richten ons op afvalstromen die heel slecht te recyclen staan. Dit is eigenlijk ook de reden waarom we vanPlestik zijn gestart – er is heel veel plastic dat wordt ingezameld dat nog steeds in de verbrandingsoven terecht komt. Het is dan eigenlijk niet goed genoeg om te recyclen, de eisen aan gerecycled plastic zijn erg hoog. Het materiaal dat normaal gesproken wordt afgekeurd wordt dan ook verbrand. Wij vonden dat jammer – het blijft mooi materiaal om iets mee te doen. De initiatiefnemers van vanPlestik, Sam en Nout, vonden het tijd om een 3D printer te ontwerpen die speciaal gemaakt is om met deze afvalstromen te kunnen werken. En we blijven in beweging, want we kijken wekelijks wat er nóg beter kan, wat voor materiaal er eventueel nog aan kan worden toegevoegd.

 

 

Wat inspireerde Nout en Sam om vanPlestik te starten?

Uiteindelijk wilde ze iets creëren dat heel tastbaar en waardevol voelt, terwijl we plastic nu zien als wegwerp materiaal. Door er bijvoorbeeld een tafel of een vaas van te maken, voelt het veel kostbaarder dan een plastic zakje, terwijl het vaak van hetzelfde materiaal is gemaakt. Door te laten zien dat dit óók plastic is en er veel meer waarde aan te hechten, kunnen we mensen inspireren om beter met plastic om te gaan door het bijvoorbeeld niet op straat te laten zwerven of zomaar te verbranden.

 

 

Wat is jullie missie?

We zouden heel graag willen groeien op internationaal gebied. We hebben nu 3 grote 3D printers in Amsterdam staan waardoor we veel met Amsterdamse bedrijven samen werken. Als we dat in Amsterdam kunnen doen, dan kan dat ook op veel andere plekken! Juist op plekken waar recyclen slechter is georganiseerd dan bij ons. Hoe mooi zou het zijn als er op een Indonesisch eiland ook een vanPlestik 3D printer zou staan om daar lokaal plastic te recyclen. Dat is onze ultimate dream – dat onze printers overal ter wereld komen te staan!

 

 

Waar zijn jullie tot nu toe het meest trots op?

We zijn trots op meerdere dingen! We werken veel samen met bedrijven om iets met hun plastic afvalstromen te maken. We hebben een project samen gedaan met Fairphone. Een tijd geleden zat er een productiefout in de frontjes  van één van hun telefoons. Al deze frontjes wilde ze recyclen maar dat bleek niet mogelijk omdat de mix van materiaal moeilijk te recyclen was. Uiteindelijk kwamen ze bij ons terecht en wij konden er wel wat mee doen! We hebben er knalrode krukjes van gemaakt en blauwe stands voor folders voor op beurzen. We hebben er bruikbare en waardevolle producten van kunnen maken en dat is waar we het voor doen!

Inmiddels maken we ook eigen producten die we zelf verkopen. We maken nu lampen, tafeltjes, stoelen, vazen, binnenkort allemaal te vinden in onze webshop.

www.vanplestik.nl

 

 

Shared by Your Souldier
Pics vanPlestik
March 2021

 

CLOSE